Aktuelno Politika Sandžak

BNV sazvao sastanak bošnjačkih partija

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić uputila je poziv bošnjačkim strankama u Sandžaku za razgovore na kojima će biti razmotreni načini udruživanja izbornih rezultata i zajedničko djelovanje bošnjačkih stranaka radi postizanja ciljeva od opšteg značaja za sve građane Sandžaka.

Sastanci će biti održani sutra u prostorijama Glavnog ureda Vijeća u Novom Pazaru, a pozivi su upućeni Stranci pravde i pomirenja, SDA Sandžaka, Sandžačkoj demokratskoj partiji te Demokratskoj partiji Sandžaka iz Prijepolja, saopšteno je iz BNV-a.

Podsjeća se da je Bošnjačko nacionalno vijeće prošlog mjeseca uputilo dopis bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, da obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije kao i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama.

Ovaj poziv je, do sada zvanično prihvatila SDA Sandžaka, a Stranka pravde i pomirenja (SPP) je, poručivši da se ciljevi od posebnog značaja za Bošnjake i Sandžak mogu ostvariti samo zajedničkim djelovanjem, saopštila da ozbiljno razmatra inicijativu i poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća na saradnju bošnjačkih stranaka u Sandžaku u cilju utvrđivanja minimuma nacionalnih i sandžačkih interesa i principa te zajedničkog djelovanja u organima vlasti na lokalnom nivou, u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Sandžačka demokratska partija (SDP) i Demokratska partija Sandžaka (DPS) iz Prijepolja do sada se nisu izjasnile o ovom pozivu.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: