17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Svetionik za primjer: Prikupio, podjelio i javno objavio prikupljena sredstva

Od mnogobrojnih humanitarnih, islamskih i drugih zajednica i organizacija u Sandžaku Svetionik je prvi javno saopštio podatke o sakupljenom iznosu novca, njegovoj podjeli, načinu raspodele i distribucije. Za ovo udruženje građana koje okuplja mlade ljude i intelektualce je karakteristično što je u Beogradu za studente, po prvi put organiziralo podjelu iftara.


– Iftari, ukusni i lijepi, podsjećaju ga na jela njegove voljene hanume

U strogom centru grada živi čovjek oko osamdeset godina star. Živi sam. Kako kaže, u izolaciji je već četiri godine, jer već četiri godine ima kako mu je žena preselila. Nisu imali djece, al’ kaže da svaku mladu osobu koja dolazi kod njega, još od prošlog Ramazana, kada su počeli da mu se nose iftari, vidi kao svoje dijete.
Također dodaje da su iftari, koje mu ti mladi ljudi donose, baš ukusni i lijepi te da ga podsjećaju na jela njegove voljene hanume.
Volonteri Udruženja Svetionik su sretni kada obiđu njega, ali i druge starije osobe koje same žive, jer kažu da od njih dobiju najljepše savjete i dove.

Oko 250 volontera u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Brodarevu iz udruženja “Svetionik” je tokom ramazana učestvovalo u akciji “Doniraj iftar”, te u bajramskim danima obznanilo javnosti sve podatke o sakupljenoj pomoći u tek minulom mjesecu ramazanu.

Naime, ova organizacija je tokom cijelog mjeseca posta imala uplate na račun, kao i na štandovima, gdje su prolaznici mogli donirati novčana sredstva u cilju obezbjeđivanja iftara porodicama, pojedincima i organizacijama u potrebi.

Kako su svoju humanitarnu misiju za mjesec ramazan završili, članovi Svetionika uradili veliki plakat sa obavještenjem o tačno prikupljenom novcu i broju podjeljenih iftara, te humanitarnih paketa.

Kako su naveli na panou istaknutom u centru Novog Pazara, za 30 dana mjeseca posta je ukupno prikupljeno 7. 303.044 dinara, od čega je podjeljeno 15 hiljada iftara u Novom Pazaru i Beogradu.

Humanitarne pakete sa osnovnim životnim namirnicama je dobilo je dobilo 1.340 korisnika, dok je još 4. 560 komada odjeće podjeljeno tokom prethodnog mjeseca.


-Mogu li da te zagrlim?
Sigurno vam je poznat osjećaj kada obradujete neko dijete pa vas ono sa srca zagrli. Ni jedan lijep osjećaj nije ravan tom zagrljaju, zar ne?
Noseći iftar jednoj samohranoj majci, volonter našeg Udruženja je, približavajući se njenoj kući, zatekao njeno dijete kako ga čeka. Pozdravio se sa djetetom pitavši ga da li mu se iftari sviđaju. Umjesto odgovora, dijete je kazalo volonteru – „Mogu li da te zagrlim?“
Zagrljaj je bio za sve one koji su podržali ideju da svi imaju iftar, zagrljaj je bio i za sve one koji spremaju i dijele svakodnevno, jer je zagrljaj bio snažan i trajao je dugo. Zagrljaj je bio odgovor i hvala zajednici, jer nije zaboravila one kojima je podrška potrebna.
❤️Hvala vam što zajedno možemo biti siguran zagrljaj djece koja trebaju našu podršku.

Svetionik se ujedno i zahvalio svim donatorima i uplatiocima novčanih sredstava, te ujedno i pokazao da ovakav primjer trebaju pratiti i ostali činioci u društvu, kao stvar povjerenja i motivacije za svaki naredni humani projekat.

“Udruženje Svetionik već 12 godina unazad, u mjesecu Ramazanu, realizuje dostavljanje iftara i humanih paketa osobama kojima je potrebna podrška zajednice. Ove godine dnevno smo dostavljali preko 500 iftara – nastavljamo dalje!”, pručili su.

Foto:Svetionik, https://www.facebook.com/svetionik.rs/?ref=page_internal

Povezane vijesti

%d bloggers like this: