27 Aprila, 2024
Aktuelno Nauka i tehnologija Sandžak Sjenica

BNV: Svi udžbenici za predškolce na bosanskom jeziku su odobreni od Ministarstva prosvjete

Bošnjačko nacionalno vijeće obavjestilo je danas javnost, a posebno roditelje koji imaju djecu u Predškolskoj ustanovi „Maslačak“ u Sjenici, da su udžbenički kompleti koje su djeca dobila od Bošnjačkog nacionalnog vijeća apsolutno važeći, odobreni od strane Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nakon što su se roditelji polaznika pripremnog predškolskog programa ove sjeničke ustanove, obratili Vijeću sa žalbom “da im je u istoj ustanovi rečeno da moraju za svoju djecu kupiti druge udžbenike, a da udžbenike dobijene od Vijeća mogu zadržati za kućne potrebe”, ovo najviše predstavničko tijelo Bošnjaka se danas oglasilo i demantovalo takve navode.

“Bošnjačko nacionalno vijeće apeluje na rukovodstvo Predškolske ustanove „Maslačak“ u Sjenici, koje je samo izrazilo potrebu za dodjelu besplatnih udžbenika, kao i na Pedagoško vijeće iste ustanove i sve odgajateljice u ustanovi, da u radu sa djecom koriste udžbenike koji su dobijeni od Vijeća i da obustave svoj zahtjev za nabavku drugih udžbenika kako nikoga ne bi izlagali nepotrebnim troškovima”, poručili su iz BNV-a.

Oni su podsjetili da je rukovodstvo Vijeća u proteklom periodu posjetilo predškolske ustanove i tom prilikom podijelilo besplatne udžbeničke komplete svim polaznicima, te da su, kako navode, 10. septembra 2021. godine, posjetili i Predškolska ustanova „Maslačak“ u Sjenici, u kojoj je, na zahtjev rukovodstva ustanove, podijeljeno 150 besplatnih kompleta udžbenika.

“Kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka činimo sve u svojoj nadležnosti da zaštitimo prava Bošnjaka, a naročito u oblasti obrazovanja gdje štiti interese djece koja se školuju na svom maternjem jeziku”, naglašava se u dopisu i dodaje da je apsolutno nepotrebno da se roditelji u ovoj sjeničkoj ili bilo kojoj drugoj predškolskoj ustanovi izlažu troškovima za kupovinu nekih drugih udžbenika.

Iz Vijeća ističu da ulaže maksimalne napore da svake školske godine obezbijedi donacije za kupovinu udžbenika za učenike u nastavi na bosanskom jeziku i na taj način, ne samo unaprijedi kvalitet nastave, već i olakšaju roditeljima djece, u finansijskom smislu.

Podsjećanja radi, za predškolce u nastavi na bosanskom jeziku BNV je uz pomoć donatora obezbijedilo udžbenike – Moj svijet, Moja matematika i Početnica, izdavačke kuće „Klett“.

“Svi udžbenici su odobreni od strane Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i u potpunosti su usaglašeni sa nastavnim planom i programom”, poručili su iz BNV-a.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: