Aktuelno Politika Sandžak Sjenica

Hodžić: Vratiti nadležnosti sandžačkim opštinama

Narodni poslanik SDA Sandžaka Mirsad Hodžić uputio je danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srbije zahtjev Vladi i nadležnim ministarstvima da se odlučivanje o prirodnim i ljudskim resursima vrate građanima opština i gradova Sandžaka.

On je rekao da prirodni i ljudski resursi i uslovi poslovanja određuju životni i privredni potencijal neke teritorije, te da su velika prednost neke teritorije.

“Što se više prirodnih resursa koristi u nekoj sredini to su bolji uslovi za život. Međutim, u Sandžaku lokalne samouprave i stanovništvo nemaju ništa od toga, sve je pod kontrolom drugih opština kao što su Ivanjica, Kraljevo, Užice i drugi”, naveo je on.

Hodžić je naveo nekoliko drastičnih primera iz Sjenice, a dodao je da je situacija manje više u cijelom Sandžaku i Preševskoj dolini ista.

“Šume Sjenice pripadaju Ivanjici, šume Tutina i Novog Pazara pripadaju Kraljevu, a svake godine se na sjeničkoj teritoriji odsječu i odnesu hiljade kubika drveta, uništavaju se i šume i putevi, a od toga lokalna samouprava i stanovništvo nemaju nikakve koristi”, naglasio  je on i zapitao “zašto je Ivanjici dato pravo da odlučuje o sudbini Sjenice i njenih građana”?

Kako je istakao, na teritoriji Sjenice se nalaze 3 jezera i rezervat Uvac, ali je upravljanje dodijeljeno Novoj Varoši, što je, kako je ocjenio, još jedan dokaz otimanja prirodnih resursa opštine Sjenica.

“Tražim od Vlade da rezervat vrati na upravljanje opštini Sjenica i ubiranje taksi, izdavanje dozvola za čamce i dozvola za ribolov”, rekao je Hodžić.

Poslanik SDA Sandžaka je ujedno zahtjevao od ministarke za rudarstvo i energetiku “Da država omogući građanima Sjenice kupovinu drva, uglja i struje po nižim cijenama, obzirom da je ta opština jedna od najhladnih u Evropi”.

Hodžić je na kraju zatražio obavještenje “šta će nadležno ministarstvo uraditi povodom isključivanja grijanja u džamiji Sultan Valide od strane nelegalne opštinske vlasti u Sjenici”.

Foto:prtsc/parlament.gov.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: