20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

BNV traži konstituisanje Savjeta za nadzor i kontrolu ostvarivanja prava i sloboda Bošnjaka u Novom Pazaru

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je danas zahtjev predsjednici Skupštine Grada Novog Pazara da sazove konstitutivnu sjednicu Savjeta za nadzor i kontrolu ostvarivanja prava i sloboda Bošnjaka, saopštila je danas informativna služba Vijeća.

Povod za zakazivanje Skupštine jeste, kako navode, sprječavanje neželjenih posljedica i grubih povreda Ustava i zakona Republike Srbije prema Bošnjacima.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je stava da su posljednja dešavanja sa početka nove školske godine, a koja se odnose na koordiniranu akciju Ministarstva prosvjete, zatim policije i tužilaštva u postupanju prema profesorici razredne nastave na bosanskom jeziku Adeli Melajac, izazvala uznemirenje i zabrinutost građana Novog Pazara, a naročito Bošnjaka”, upozorili su iz BNV-a.

Kako navode u saopštenju, Skupština Grada Novog Pazara obrazovala je ovaj Savjet kao posebno radno tijelo koje se bavi praćenjem ostvarivanja prava i sloboda Bošnjaka na teritoriji grada Novog Pazara, garantovanih Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Iz BNV-a smatraju da je Grad Novi Pazar jedna od ključnih institucija za ostvarivanje prava Bošnjaka u Srbiji zbog činjenice da Bošnjaci čine više od 80% građana Novog Pazara, poručili su iz ovog predstavničkog tijela Bošnjaka u pismenom obraćanju javnosti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: