26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Krizni štab: Situacija i dalje teška ali stabilizovana, objedinjeni podaci saopšteni u 15.30

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocjenio je danas da je situacija u gradu i dalje teška ali stabilizovana.

On je nakon sastanka članova Gradsko kriznog štaba saopštio da je, pored velikog broja pacijenata, oko 100 medicinskih radnika u Novom Pazaru bilo zaraženo koronavirusom, oko 70 u OB Novi Pazar i oko 30 u Domu zdravlja, što je prema njegovim riječima dodatno otežalo situaciju i da je zdravstveni sistem bio pred kolapsom.

“Pomoć je stigla od ljekara iz Kragujevca koji su uradili novu organizaciju i pomogli. Pomoglo je i medicinsko osoblje  iz Kraljeva, Jagodine i drugih gradova, a došli su i ljekari iz Bosne i Hercegovine. Bila je najneophodnija pomoć u medicinskom kadru”, naveo je Biševac uputivši riječi zahvalnosti svima koji su, kako je podvukao, ostavili svoje porodice i rizikujući svoje živote došli da pomognu.

On je podsjetio da je Grad donio niz mjera u cilju prevencije i širenja pandemije i apelaovao na svakog pojedinca da bude odgovoran prema sebi i drugima.

Na insistiranje SNewsa da se javnosti saopšti informaciju o ukupnom broju preminulih od korone u OB Novi Pazar Biševac nije mogao da precizira kada će ta informacija biti saopštena ali je obećava da će na sledećem sastanku Kriznog štaba zatražiti tu informaciju.

Podsjećamo da su predstavnici organizacija civilnog sektora i medija na jučerašnjem sastanku insistirali da Krizni štab, bez favorizacije pojednih medija, redovno informiše javnost o broju oboljelih i preminučih od koronavirusa.

– Spahić: Upozorili smo još 13. juna na povećan broj oboljelih,  zabrinut sam zbog odnosa prema pandemiji

Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Novom Pazaru dr. Šefadil Spahić je naveo da je situacija s koronavirusom u Novom Pazaru i dalje nestabilna i teško jer “ovo je rat, nevidljivi neprijatelj, koji se zove virus o kojem veoma malo znamo”.

On je rekao da je ZZJZ pratio situaciju i još 13. juna upozorio da se na ovom području dešava povećan broj oboljelih

kada je bilo 76, da su imali problem u održavanju zdravstvenog sistema i da su to uspjeli do današnjeg dana.

“Jeste da je to teško i otežano, ali zahvaljujem se zdravstvenim radnicima, prijateljima i svim ljudima dobre volje koji su pomogli”, naveo je Spahić i dodao da su preventivno uspjeli da sačuvaju od zaraze ustanove gde se nalaze starije osobe, lica mentalno ometena u razvoju, kao i azil za izbjeglice u Tutinu.

On je dodao i da su u javniim službama i institucijama, pored gradske uprave, pošta, sudstva i policije pokušali da stave u funkciju, ali i u tim nstitucijama je bilo mnogo inficiranih  koji su tražili zdravstvenu pomoć.

Prema njegovim riječima zdravstvene ustanove mogu da pomognu samo preventivno, na način “da kočimo da taj virus ne pogodi veliki broj stanovništva” na način da se prate kontakti inficirane osobe.

“Imamo problem da podignemo nivo svijesti da virus postoji, da im dokažemo da, štiteći svoje zdravlje, a štitiće ga samo ako koriste zaštitna sredstva, u ovom slučaju maska ili rukavice, najviše maska koja po nekoj literaturi štiti 80 posto, druga stvar je distanca metar-metar i po i upotreba dezinfekcionih sredstava”, rekao je Spahić i podvukao da “ovo nije prvi put da dođe do borbe između čovjeka i virusa i da je do sada uvijek čovjek pobjeđivao”.

Spahić je poručio i da je jako zabrinut zbog sveukupnog odnosa društva prema pandemiji korona virusa i da će na nivou Gradskog štaba oko 17 sati da saopštavaju objedinjene podatke iz OB Novi Pazar, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje.

Republički Krizni štab na sajtu covid19.rs podatke za prethodna 24 sata ažurira u 15.00 sati. Objedinjeni podaci iz gradske uprave Novog Pazara, po prvi put u tom obliku i obimu, medijima su danas dostavljeni oko 15.30.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: