16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak

BNV: Za 2.000 predškolaca u Sandžaku besplatni udžbenici i školski pribor

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i ove godine je obezbijedilo donatore koji su dodijelili sredstva za kupovinu udžbenika i propratnog materijala za predškolce u Sandžaku.

Donacija je u vrijednosti preko 30.000 eura, a sastoji se od 2.000 kompleta udžbenika za pripremni predškolski program. Kompleti udžbenika za predškolce obezijeđeni su sredstvima uglednog sandžačkog privrednika koji živi i radi u dijaspori, a koji je htio ostati anoniman.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je istakla da ova donacija pokazuje koliko sandžačka dijspora misli o svom narodu u Sandžaku i na taj način ohrabruje obrazovanje na maternjem jeziku.

“Obrazovanje na matenjem jeziku je uslov očuvanja tradicije i kulture Bošnjaka. Donatori su ovim plemenitim gestom obradovali dvije hiljade djece u Sandžaku”, istakla je ona, uputivši u ime djece i BNV-a zahvalnost svim donatorima.

Curić je kazala da su još početkom maja ove goine svim predškolskim stanovama uputili dopis da ima dostave spiskove učenika kako bi početkom školeske godine posjetili sve predškolske ustanove i podijelili udžebenike svim predškolcima.

Uz udžbenike, 2000 predškolaca će u vidu propratnog materijala dobiti i sveske i pribore za bojenje. Pribor za bojenje je donacija naše uspješne preduzetnice koja živi u Istanbulu Muamere Dinler, koja je realizovala donaciju uz pomoć firmi Eczader, Nisan Girišim Grubu i Gezginler, a 2000 komada svezaka donirala je kompanija Hari Trade iz Novog Pazara.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: