Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija

Konzulat BiH u Novom Pazaru će imati najveći rang

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je nakon danasšnjeg susreta sa koordinatorom za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, Miroslavom Kojićem, izjavila da će Vijeće pružiti svu potrebnu podršku za otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine, te da je otvaranje konzulata BiH na ovim prostorima dobra vijest za Bošnjake u Sandžaku, kao i za sve Bošnjake koji žive van Bosne i Hercegovine.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je u nekoliko navrata podvlačilo važnost teme otvaranja konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. Važnost konzulata Bosne i Hercegovine na ovim prostorima odnosi se na više segmenata, među kojima je najvažnije jačanje saradnje i odnosa naroda Sandžaka sa narodom Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz BNV-a.

Kojić je tokom ovog sastanka predočio da će Konzulat BiH u Novom Pazaru će biti najveći rang generalnog konzulata koji Bosna i Hercegovina otvara.

“Imaćemo i akviziciju i biometriju, što zapravo znači da ćemo, između ostalog, raditi sve putne isprave kakve su pasoši, vize i druge poslove koji su građani ranije morali obavljati u Beogradu, u ambasadi, a uskoro će sve moći da obave ovdje u Novom Pazaru” objasnio je Kojić.

Podsjećamo da je Bošnjačko nacionalno vijeće otvaranje generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru iniciralo 11 . maja 2019. godine, kada je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio Vijeće i Sandžak i prisustvovao obilježavanju 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Predsjedništvo BiH  je 19. juna 2019. godine donijelo odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnih konzulata BiH u Novom Pazaru i u Rijeci. Odluka o pokretanju postupka za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Dogovor između Bosne i Hercegovine i Srbije  o otvaranju bosanskog konzulata u Novom Pazaru postignut je u junu 2020. godine.

Vlada Srbije je 25. februara ove godine dala saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci, Drvaru.

Očekuje se da će Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru početi sa radom do kraja ove godine

Povezane vijesti

%d bloggers like this: