16 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Bosna: Od danas kazne za negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

Negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca od danas je u Bosni i Hercegovini zabranjeno zakonom, a onima koji ga prekše prijete kazne zatvora.

Odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona BiH objavljena je juče u Službenom glasniku BiH, što znači da nove odredbe stupaju na snagu već danas.

Podsjetimo, Incko je 23. jula je objavio da je iskoristio Bonske ovlasti i nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

“Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, navedeno je u odluci.

– Zvaničnici iz RS blokiraju rad državnih institucija

Ova odluka odlazećeg visokog prestavnika u BiH izazvala je brojne reakcije, a zvaničnici iz Republike Srpske su donijeli odluku da neće učestvovati u radu na nivou državnih institucija.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su svako nametanje zakona na nivou Bosne i Hercegovine.

Izvor: BHRT

Foto: Memorijalni centar Srebrenica

Povezane vijesti

%d bloggers like this: