27 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora

Bosna: Policijska akcija zbog izborne prevare u Srebrenici

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine  provode akciju na više lokacija na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice, potvrđeno je iz SIPA-e.

Akcijom su obuhvaćene tri osobe osumnjičene za izborne prevare, a pretresi stambenih i poslovnih objekata vrše se na četiri lokacije.

Portparol SIPA-e Luka Miladinović rekao je da se osumnjičena lica dovode u vezu sa krivičnim djelom udruživanja radi počinjenja krivičnog djela u vezi sa falsifikovanjem dokumenata i nedozvoljenim korištenjem ličnih podataka.

Pripadnici SIPA-e akciju provode sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, a na osnovu naredbe Suda Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine.

– Tužilaštvo BiH: Istražuju se nezakonitosti koje se odnose na izborni proces

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se aktivnosti provode u okviru predmeta u kojem se više osoba sumnjiči za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, te kaznena djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja osobnih podataka.

Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inozemstva.

“U interesu rada na predmetu više informacija u ovom trenutku ne možemo davati”, navode iz Tužilaštva BiH.

– Krađa identiteta građana bošnjačke nacionalnosti

Bosanski portal Faktor je objavio da jedna ekipa pretresa kancelariju u zgradi Općine Srebrenica koju koristi funkcioner SDP-a Bego Bektić, druga se nalazi u selu Gostilje gdje vrše pretres kuće Muamera Sandžića, a treća u Vladovićima gdje živi Enver Hamzić.

Bektić je predsjednik SDP-a Srebrenica, i bio je nosilac liste ove stranke na netom završenim izborima, a na listi je bio i Hamzić.

Oni su osumnjičeni da su ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su potom fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte.

Svi fiktivno prijavljeni Bošnjaci svoje glasove navodno su dali kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću.

SDPBiH je jedina stranka koja u Srebrenici nije podržala inicijativu “Moja adresa: Srebrenica”, čiji je zajednički kandidat za načelnika bio Alija Tabaković. I prije su Srebreničani upozoravali da Bektić navodno radi za Grujičića na terenu, ali on o tome nije želio razgovarati.

Nezvanično, Bektić, koji je i uposlenik Općine Srebrenica, navodno glasove na terenu prikupljao je za aktuelnog načelnika Mladena Grujičića, koji je zajednički kandidat svih srpskih stranaka.

 

Izvor: BHRT, faktor.ba

Povezane vijesti

%d bloggers like this: