29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Regija

Bošnjaci diljem svijeta danas slave Dan Bošnjaka

Bošnjaci u svijetu, danas obilježavaju 28. septembar,“Dan Bošnjaka”, datum prihvaćen od svih Bošnjaka. Ovaj datum se zvanično obilježava u svim novonastalim državama bivše Jugoslavije u kojima Bošnjaci žive, kao i u dijaspori.

Na zasjedanju Prvog svebošnjačkog sabora, održanom u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg naziva – Musliman, kao i bosanskog jezika zabranjenog od strane Austrougraske 1904- godine.

Zasjedanje Svebošnjačkog sabora je održano u jednom od najtežih perioda u Bosni i Hercegovina u periodu agresije kada su skoro svi gradovi bili pod opsadom, a Bošnjaci na ivici potpunog istrebljenja – genocida.

Pod takvim okolnostima, nakon stoljeća zabrane nacionalnog identiteta, donijeta je važna odluka o povratku historijskog imena Bošnjak i bosanskog jezika. Usvojena deklaracija o jedinstvenoj državi Bosni i Hercegovini.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je na sjednici održanoj juna mjeseca 2019. godine donijelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni blagdan koji će nositi naziv – Dan Bošnjaka.

BNV je u petak zaočeo obilježavanje Dana Bošnjaka, izložbom sa 7. likovne kolonije “Sjenica 2023” i dodjela nagrada najboljim učenicima sa takmičenja iz bosanskog jezika.

Može biti slika sljedećeg: 2 ljudi, Rasvjeta i Katedra

U organizaciji Ureda za koodinaciju bošnjačkih vijeća, a Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori kao domaćina, sinoć je održana svečana akademija “Narod za evropsku budućnost regiona” u Podgorici.

Bošnjački demokratski savez i Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Sjevernoj Makedoniji prisustvovali su današnjoj sjedinici u Vladi Republike Kosova povodom obilježavanje Međunarodnog dana Bošnjaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: