Aktuelno Crna Gora Društvo

Bošnjačka stranka: Alarmantno stanje zastupljenosti Bošnjaka, i svih manje brojnoh naroda, u sudskoj vlasti

Bošnjačka stranka (BS) je ocjenila da je poražavajuća i neprihvatljivo da među 11 sudija Vrhovnog suda Crne Gore i 6 sudija Apelacionog suda Crne Gore, koje je Sudski savjet izabrao, nema niti jednog pripadnika manje brojnog naroda.

Kako ističu u reagiranju u Bošnjačkoj stranci takva informacija je očekivana, ali i dalje neprihvatljiva.

“Smatramo da ovakva odluka Sudskog savjeta predstavlja kontinuitet administrativnog progona manje brojnih naroda, posebno Bošnjaka, iz institucija sistema Crne Gore u kojem i onako nisu bili procentualno srazmjerno zastupljeni. Posebno je alarmantno stanje procentualne podzastupljenosti Bošnjaka, i svih manje brojnoh naroda, u sudskoj vlasti, što se najbolje ilustruje brojkama kojima raspolažemo”, ističe se u reagiranju.

Naime, od 25 sudova u Crnoj Gori, samo su u dva Osnovna suda predsjednici pripadnici manje brojnih naroda, u Vrhovnom sudu nema sudija – pripadnika manje brojnih naroda, dok u Apelacionom sudu, sudijsku funkciju vrši samo jedan sudija pripadnik manje brojnog naroda.

Istovremeno, u Sudskom savjetu nema pripadnika manje brojnih maroda.

Ništa bolje stanje nije ni u državnom tužilaštvu, u kojem je podzastupljenost pripadnika manje brojnih naroda i na rukovodećim mjestima i uopšte, slična kao u sudovima.

Ni u Tužilačkom savjetu takođe nema pripadnika manje brojnih naroda.

Konstatira se i da Sve ovo ukazuje na to da su Bošnjaci, i svi manje brojni narodi u Crnoj Gori, izloženi sistematskoj i sistemskoj diskriminaciji, nasuprot činjenici da je Ustav Crnu Goru definisao kao državu ravnopravnih građana i da je manje brojnim narodima garantovao srazmjernu zastupljenost i u tom cilju definisao ustavne mehanizme za postizanje tog cilja, kroz razne vidove pozitivne diskriminacije.

“S toga, Bošnjačka stranka izražava oštar javni protest protiv ovakvih i sličnih diskriminatornih postupaka i pozivamo na puno poštovanje Ustava Crne Gore i njegovih već pomenutih odredbi, a svoje sunarodnike i sve ostale građane Crne Gore pozivamo na političku borbu za bolju, pravednu i građansku Crnu Goru u kojoj niko neće biti diskriminisan zbog bilo kojeg ličnog svojstva”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.