28 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika

Bošnjačka stranka (BS) ulazi u 44. Vladu Crne Gore

Glavni odbor Bošnjačke stranke (BS) na večeras održanoj sjednici jednoglasno je donio odluku o ulasku u 44. Vladu Crne Gore.

Foto: BS, arhiv

“Na sjednici Glavnog odbora je konstatovano da je mandatar Milojko Spajić uvažio i prihvatio programske principe BS, na kojima će počivati rad buduće Vlade. Bošnjačka stranka će kroz učešće u Vladi nastaviti da promoviše politike euroatlantskih integracija, ravnomjernog regionalnog razvoja, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, poboljšanja standarda građana, kao i unapređenja manjinskih prava”, saopštio je BS.

Novu Vladu Crne Gore će, prema ranijim najvama, sačinjavati Evropa sad, demokrate i predstavnici manjina, a Bošnjačka stranka (BS) će dobiti vicepremijera i ministra vanjskih poslova, kao i rukovoditi sa još pet ministarstava.

“Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović će biti potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova. Bošnjačka stranka bi trebalo rukovoditi ministarstvom saobraćaja, ministarstvom rada i socijalnog staranja, ministarstvom energetike i rudarstva, ministarstvom poljoprivrede i ministarstvom dijaspore, ali oko resora još nije sve do kraja dogovoreno”, nezvanično je rečeno iz BS-a još sredinom prošloh mjeseca.

Sastanak mandatara za sastav nove vlade Crne Gore, Milojka Spajića sa predstavnicima partija koje su ga podržale tokom konsultacija kod predsjednika države Jakova Milatovića, održan je 15. avgusta je u prostorijama Pokreta Evropa sad (PES)

Bošnjačka stranka (BS) je na vanrednim parlamentranim izborima u Crnoj Gori 11. juna ove godine ostvarila najbolji rezultat od svog osnivanja osvojivši 7,08 odsto glasova i šest mandata u parlamentu.

Prema konačnim rezultatima objavljenim u petak Pokret Evropa sad jeosvojio je 25,53 odsto glasova i ima 24 mandata, koalicija „Zajedno“, koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS), dobila je 23,22 odsto i ima 21 mandat, a koalicija „Za budućnost“ Crne Gore 14,74 odsto i ima 13 mandata.

Koalicija Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA „Hrabro se broji“ osvojila je 12,48 odsto glasova i ima 11 mandata, i Demos dobila 3,13 odsto i dva poslanička mjesta.

Albanski forum je takođe osvojio dva mandata sa 1,91 odsto, a po jedan mandat imaju Albanska alijansa sa osvojenih 1,49 odsto i Hrvatska građanska inicijativa sa 0,74 odsto.

Cenzus nije prešla SDP kao ni još pet stranaka i koalicija.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: