27 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Ogranak SDA Sandžaka u Sjenici: Munib Mujagić da uputi izvinjenje Bošnjacima i podnese ostavku u BNV-u

Predsjednika ogranka SDA Sandžaka u Sjenici Ermedin Kolašinac je u ime sandžačkih Bošnjaka pozvao Muniba Mujagića da, kako je naveo, “u najhitnijem roku podnese ostavku na mjesto vijećnika u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i time ublaži poniženje koje je nanio Bošnjacima, da se javno izvine Bošnjacima koji su mu dali glasove da štiti interese i dostojanstvo Bošnjaka”.

Kolašinac je u izjavi za Behar TV podsjetio da je Sjenička konferencija održana 13. i 14. avgusta 1917. godine u Sjenici, jedan od najznačajnijih  u događaja u historiji Sandžaka.

“To obavezuje rukovodstvo naše opštine da na najsvečaniji način organizuju obilježavanje ovog historijskog događaja značajan za sve građane Sandžaka. Munib Mujagić koji je kao kandidat jedne od bošnjačkih stranaka izabran bošnjačkim glasovima i postavljen na mjesto predsjednika opštine Sjenica, koji je istovremeno vijećnik BNV-a, najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka i predsjednik ogranka zvanično registrovane bošnjačke stranke SPP, koja je ovlašćena da zastupa i štiti interese i dostojanstvo Bošnjaka, nije organizovao tradicionalno obilježavanje ovog najznačajnijeg datuma u historiji Sandžaka”, istakoa je on.

Na taj način, ocjenjuje Kolašinac, Munib Mujagić je iznevjerio amanet koji je preuzeo obavljanjem visokih funkcija, predsjednika opštine i vijećnika BNV-a, glasovima Bošnjaka.

“Naprotiv, kao pripadnik velikosrpske koalicije, Munib Mujagić prihvatio je poniženje da na ovaj za Bošnjake značajan dan, 14. avgusta, dodijeli priznanje i ključ grada Aleksandru Vučiću, simbolu velikosrpske politike na Balkanu”, poručio je predsjednik ogranka SDA Sandžaka u Sjenici Ermedin Kolašinac.

Uputio je poziv Munibu Mujagiću da sa SDA Sandžaka organizuje obilježavanje dana Sjeničke konferencije.

“Pozivamo Muniba Mujagića da kao predsjednik ogranka SPP u Sjenici napusti ovu velikosrpsku koaliciju i da zajedno organizujemo adekvatno obilježavanje dana Sjeničke konferencije u toku mjeseca avgusta”, naveo je on.

Odbornička većina u lokalnom parlamentu Sjenice je na sednici, 9. avgusta, donijela olduku da se Aleksandru Vučiću dodijeli priznanje počasnog građanina te opštine.

Sjednicu, na kojoj je odlučeno da Vučiću bude dodijeljen zlatni ključ i najveće priznanje svake lokalne smaouprave, napustili su odbornici SDA Sandžaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: