27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Prijepolje Sandžak

SDA Sandžaka: Uklanjanje bošnjačke zastave uznemirilo sve građane Prijepolja, posebno Bošnjake

SDA Sandžaka, ogranak u Prijepolju, je večeras saopštio da najoštrije osuđuje uklanjanje bošnjače nacionalne zastave sa zgrade opštinske uprave i drugih javnih institucija.

Kako se podsjeća u saopštenju bošnjačka nacionalna zastava uklonjena prilikom posjete Aleksandra Vučića Prijepolju.

“Uklanjanje bošnjačke nacionalne zastave predstavlja jedini konkretan rezultat posjete predsjednika Republike našoj opštini. Ovaj događaj uznemirio je sve dobronamjerne građane naše opštine, a posebno pripadnike bošnjačke zajednice, obzirom na činjenicu da je bošnjačka nacionalna zastava na zgradi opštinske uprave istaknuta već punih devet godina”, ističu iz SDA Sandžaka u Prijepolju.

Dodaje se da bošnjačka nacionalna zastava predstavlja simbol borbe Bošnjaka za svoja nacionalna prava i da svi Bošnjaci u Sandžaku i na drugim prostorima gdje žive jednako je doživljavaju kao svoju.

“Iz tog razloga posebno nas zaprepašćuje činjenica da ovaj diskriminatorski akt svojim učešćem u lokalnoj vlasti podržavaju i predstavnici političkih stranaka za koje su na posljednjim lokalnim izborima glasali upravo Bošnjaci”, naglašavju iz. SDA Sandžaka ogranak u Prijepolju i pozivaju lokalnu vlast u opštini Prijepolje da poštuju simbole Bošnjaka i zastavu istaknu na zgradi opštinske uprave i svim drugim institucijama sa kojih je prethodnih dana uklonjena.

“Podržavamo poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća i stav da će Bošnjačko nacionalno vijeće zaštitu prava bošnjačke zajednice u Prijepolju tražiti i putem pravosudnih institucija”, zaključuje se u saopštenju Informativna službe SDA Sandžaka, Ogranak u Prijepolju.

 

 

 

 

 

 

.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: