Aktuelno Crna Gora Politika

Bošnjačka stranka traži da Skupština Crne Gore usvoji Rezoluciju o priznanju genocida u Srebrenici

Klub poslanika Bošnjačke stranke podnio je Skupštini Crne Gore inicijativu za usvajanje Rezolucije o priznavanju genocida o Srebrenici.

U tekstu prijedloga rezolucije poslanika BS se navodi da Skupština Crne Gore potvrđuje da se u Srebrenici desio genocid jula 1995. godine, da je u Srebrenici stradalo preko 8.000 civila islamske vjere. Ovom Rezolucijom se osuđuju izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid.

Takođe, Rezolucija predviđa da se 11. jul Danom sjećanja na Srebrenicu.

Šef kluba poslanika BS Ervin Ibrahimović pozvao je sve partije da se priključe usaglašavanju teksta navedene Rezolucije.

„Usvajanjem Rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici, Crna Gora će još jednom napraviti snažan i važan iskorak u očuvanju trajnog mira u regionu. Moramo zaustaviti ćutanje, negiranje, falsifikovanje istorijskih činjenica, pa čak i distanciranje genocida u Srebrenici“, kazao je Ibrahimović.


On je kazao da se Crna Gora i društvo mora suočiti sa prošlošću.

„I moramo pomoći da žrtve dostignu pravdu. To je zadatak Crne Gore koja treba da nastavi da bude na kursu faktora stabilnosti u regionu. Ovo je test našeg društva, da li smo stvarno za evropske i NATO integracije. Senat SAD je prije par dana donio Rezoluciju o BiH, gdje se kaže da se u Srebrenici desio genocid. Ako se vratimo unazad, imamo presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, koji su potvrdili da se u Srebrenici desio genocid. Podsjetiću da je prije par godina bivši komesar za proširenje EU Johanes Hanh kazao da oni koji negiraju genocid u Srebrenici ne mogu biti u EU“, rekao je Ibrahimović.

Skupština Crne Gore je 2009. godine donijela Deklaraciju o Srebrenici, ali se u njoj ne pominje da se u Srebrenici desio genocid.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: