20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Foto Sandžak

Bošnjačka zastava simbol težnje ka slobodi i miru (FOTO)

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je upriličilo svečano podizanje bošnjačke zastave na jarbol ispred Glavnog ureda BNV u okviru programa obilježavanja 11. maja – Dana zastave, 30 godina bošnjačke nacionalne zastave i 30 godina rada i djelovanja Vijeća.

Zastavu su na jarbol podigli predsjednica BNV dr. Jasmina Curić i prof. Šefćet Zatrić, dobitnik plakete Bošnjačkog nacionalnog vijeća za izuzetan doprinos u unaprjeđenju položaja i ostvarivanja prava i sloboda Bošnjaka.
Nakon podizanja zastave, predsjednica BNV  Jasmina Curić je okupljenim građanima rekla da se Vijeće zalaže za regionalnu autonomnu samoupravu odnosno za decentralizaciju Srbije, djelotvorno učešće Bošnjaka u institucijama sa javnim ovlašćenjima u skladu sa procentom stanovništva koji čine, za evropske i NATO integracije, za tržišnu ekonomiju i konkurentnu privredu, demokratizaciju, vladavinu prava, jednakost pred zakonom i društva jednakih mogućnosti za sve građane.
„Zastava, čiji Dan danas obilježavamo, kruna je pod kojom se okupljeni i nošeni viševjekovnim – milenijskim postojanjem, što nas svrstava u red najstarijih evropskih naroda, trebamo boriti za svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava da budemo isti među jednakima. Bošnjačku nacionalnu zastavu su, na našu veliku radost, danas prihvatili svi Bošnjaci. Svi je ponosno podižu i ispod nje stoje. To je uspjeh Bošnjačkog nacionalnog vijeća, to je uspjeh svih Bošnjaka. Ova naša zastava koja se vihori na jarbolima širom Sandžaka je simbol težnje ka slobodi, miru i simbol dostojanstva našeg naroda.“ – kazala je dr. Curić.
Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjaci Sandžaka danas obilježavaju 11. maj – Dan zastave te 30 godina postojanja i rada BNV i 30 godina bošnjačke nacionalne zastave.  Bošnjačko nacionalno vijeće je osnovano 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka.

Izvor; BNV
Foto: SNews, Medin Halilović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: