Aktuelno Politika Sandžak

Bošnjačko jedinstvo preduslov za opstanak bošnjačkog naroda u Sandžaku

Podijeljeni Bošnjaci služe drugima, a bošnjačko jedinstvo je preduslov za opstanak bošnjačkog naroda u Sandžaku, poručeno je danas iz liste ‘Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin.

Kandidat za vijećnika Minela Kalender je povodom 30.godišnjice od tog zločina podsjetila na nevine žrtve otmice u Sjeverinu. Kao što znate, 22. oktobra 1992. godine, u mjestu Mioče, kod Sjeverina, kada oteto i mučki ubijeno 16 radnika bošnjačke nacionalnosti, građana opštine Priboj.

Podsjetila je da zločini u Sjeverinu, Štrpcima, Kukurovićima kao i mnogi drugi zločini nad Bošnjacima Sandžaka tokom devedesetih godina počinjeni su od strane srpskih oružanih snaga.

“Državni organi u Srbiji nisu spriječili ove zločine i nisu kaznili počinioce ovih zločina iako su to mogli.Jedan od glavnih programskih ciljeva izborne liste ‘Bošnjačko jedinstvo’ jeste i: rasvjetljavanje i procesuiranje svih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku u periodu od 1990. do 2000. godine, kažnjavanje odgovornih i podizanje dostojnog spomen obilježja žrtvama državnog terora u Sandžaku”, rekla je ona i naglasila da je u skladu sa ovim, Bošnjacima Sandžaka danas itekako potrebno Bošnjačko jedinstvo.

Ona je ponovila stav ove liste da su  interesi bošnjačkog naroda zajednički i obavezuju na jedinstvo, a partijski interesi različiti i podstiču na podjele, kao i da bošnjačko jedinstvo predstavlja kontinuitet političke ideje nastale u vrijeme raspada SFRJ kada su Bošnjaci bili osuđeni na nestanak.

“Zato što Bošnjacima u Srbiji još uvijek nije priznato ranije stečeno pravo naroda. Zato što podijeljeni Bošnjaci služe drugima, zato što je bošnjačko jedinstvo preduslov za opstanak bošnjačkog naroda u Sandžaku, zato što samo jedinstveni Bošnjaci mogu izgraditi stabilne mehanizme za opstanak, zato što će jedinstveni naći najbolja rješenja za sve bošnjačke probleme”, poručila je.

Lista „Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin “ će na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, raspisanim za 13.novembar ove godine, učestvovati pod rednim brojem 3.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: