Aktuelno Crna Gora Društvo Politika

Zbog Šešelja i fašizma emisije Happy TV zabranjene u Crnoj Gori

Agencija za elektronske medije (AEM) Crne Gore donijela je 8. januara odluku o zabrani emitovanja više emisija srpske televizije Happy na teritoriji Crne Gore u narednih šest mjeseci.

Povod su uvredljive poruke koje je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj plasirao u više navrata preko te televizije na račun Crnogorki, Crnogoraca i pojedinačno prema političkim ličnostima u Crnoj Gori.

Kako je saopštio Savjet Agencije za elektronske medije na šest mjeseci se ograničava reemitovanje emisija jutarnjeg programa „Dobro jutro Srbijo“ i „Vikend jutro“ i sadržaji „Ćirilica i „Posle ručka“ na TV Happy.

Odluka je donešena jer je, u prethodnom periodu, učestalo u ovim programskim sadržajima vršeno i omogućavano podsticanje na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti“, navodi se u saopštenju Savjeta AEM u kome se ocjenjuje da se sadržajem zloupotrebljava pravo na slobodu izražavanja:

„U navedenim programskim sadržajima koristi pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti“, konstatuje se u saopštenju AEM.

Zbog Šešeljevih uvreda iznijetih u emisijama čiji je voditelj Milomir Marić, više političkih partija, dio nevladinog sektora, te Ombudsman su oštro zatražili reakciju AEM, a najavljene su i tužbe.

Šešelj je gostujući 4. januara 2022. godine na TV Happy, najprije iznio uvrede na račun Cetinjanki i Cetinjana, a zatim u ponovnom obraćanju par dana kasnije mizoginim kvalifikacijama vrijeđao poslanicu Socijaldemokratske partije Draginju Vuksanović Stanković koja je prethodno Šešelja nazvala „šovinistom i velikosrpskim fašistom presuđenim u Hagu“.

Uslijedili su pozivi da se osudi govor mržnje Vojislava Šešelja.

Udruženje pravnika Crne Gore pozvalo je najviše institucije, uključujući Skupštinu Crne Gore, da javno osude govor mržnje i mizoginije.

Ombusman je pozvao na eliminaciju besprizornih istupa iz javnog prostora Crne Gore, a kopredsjednice Ženskog kluba u Skupštini Crne Gore Branka Bošnjak i Vesna Pavićević su saopštile „da je doza vulgarnosti, primitivizma i uvreda koja se plasira sa Happy televizije, prevršila svaku mjeru“.

Savjet AEM je zaključio da je opravdano i proporcionalno da se, na period od šest mjeseci, ograniči reemitovanje ovih emisija. Savjet se pozvao na Konvenciju o prekograničnoj televiziji kojom je propisano da svi programski prilozi treba da poštuju ljudsko dostojanstvo, da posebno ne smiju podsticati mržnju na osnovu rase, pola, vjere ili nacionalnosti.

Ovo nije prvi put da AEM ograničava emitovanje emisije srpske TV Happy na teritoriji Crne Gore. Prethodna odluka o zabrani emitovanja dijela emisija, na tri mjeseca, donijeta je u februaru 2020. godine, zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Izvor:Radio Slobodna Evropa(RSE)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: