Aktuelno Društvo Sandžak Vremeplov

Bošnjačko nacionalno vijeće obilježilo Dan Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće(BNV) obilježilo je 28. septembar – Dan Bošnjaka. Povodom ovog blagdana u Glavnom uredu Vijeća održan je prijem, te otvorena izložba slika sa likovne kolonije “Sjenica 2020”.

Pri obraćanju prisutnima, predsjednica BNV Jasmina Curić je rekla da u dugoj i izazovnoj historiji Bošnjaka, malo je tako sudbinski važnih događaja kao što je to Prvi bošnjački sabor te da sazivanje Svebošnjačkog sabora i nacionalno jedinstvo koje je pritom iskazano predstavljaju trenutak kada su poslije jednog teškog i dugog stoljeća Bošnjaci konsenzusom, svih relevantnih političkih faktora bošnjačkog naroda, vratili svoje historijsko nacionalno ime i naziv svog jezika.

„U vrijeme održavanja prvog Bošnjačkog sabora, Bošnjaci u Sandžaku su prolazili kroz različite vrste patnje i terora vršenog od strane tadašnjeg državnog režima. Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka je i tada sa punim legitimitetom branilo i zastupalo interese i prava Bošnjaka. Bošnjačko nacionalno vijeće i danas sa punim legitimitetom brani i zastupa prava Bošnjaka i zalaže se da riješi status bošnjačkog naroda i status Sandžaka. Posebnu pažnju posvećujemo obrazovanju na bosanskom jeziku kako bismo buduće generacije sačuvali od pokušaja asimilacije koju smo godinama osjećali. Čuvanjem svojeg jezika čuvamo identitet i kulturu našeg naroda u nadi da ćemo uskoro dočekati bolje dane, a da će nam prepreke koje smo prevazišli u prošlosti pomoći da mnogo bolje i jače gradimo našu zemlju i branimo naš narod. Ponosna sam što je prva odluka koju sam potpisala u svojstvu predsjednice BNV bila Odluka o proglašenju 28.septembra za Dan Bošnjaka”, rekla je Curić.

Izložbu slika sa likovne kolonije “Sjenica 2020” otvorio je mr. Medžid Fakić, selektor kolonije koji je tom prilikom rekao da umjetnička kolonija u Sjenici broji više od 70 djela izuzetne umjetničke vrijednosti.

Na saboru, održanom u jeku ratnih zbivanja u opkoljenom Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine, ispisane su neke od najznačajnijih stranica historije Bošnjaka. Sabor je usvojio Deklaraciju o bošnjaštvu, kojom je bošnjačkom narodu vraćeno nacionalno ime – Bošnjak, a maternji jezik Bošnjaka ponovo je nazvan svojim pravim imenom – bosanski jezik.

Bošnjačko nacionalno vijeće je na sjednici održanoj juna mjeseca 2019. godine donijelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni blagdan koji će nositi naziv – Dan Bošnjaka. Ovaj datum je prihvaćen od svih Bošnjaka i zvanično se obilježava kao Dan Bošnjaka u svim novonastalim državama u kojima Bošnjaci žive nakon raspada bivše SFRJ.

Izvor/Foto:bnv.org.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: