7 Oktobra, 2022
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Bosnu za 9 godina napustilo skoro pola miliona ljudi

U periodu od 2013. godine do kraja 2021. godine, BiH je napustilo oko 484.998 građana, dok je samo u ovoj godini jedan dio BiH ostao bez 15.000 osoba, podaci su Unije za održivi povratak i integracije BiH na osnovu podataka koje su prikupili od lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, socijalnih službi,terenskih sagovornika i mjesnih zajednica.

Kada je riječ o registrovanom odlasku u tekućoj 2022. godini, predsjednica Unije Mirhunisa Zukić kaže da je opštine Odžak, Domaljevac-Šamac, Modriča, Derventa, Bosanski Brod, Ljubuški, Široki Brijeg, Grude i Posušje napustilo preko 15.000 osoba samo u ovoj godini, dok se za ostale opštine trenutno skupljaju podaci.

Naglasila je da je broj odlazaka bio smanjen tokom 2019. godine, ali da je uslijedio pojačan odlazak u godinama koje su uslijedile.

“Ovdje se nešto specifično dešava, morali bi se u ovaj problem uključiti ne samo ekonomisti, već sve struke. Dosta ljudi je razočarano”, ističe Zukić dodajući da razlozi odlaska nisu samo ekonomske prirode, već je ljudima je počela smetati atmosfera koja predugo vlada u BiH. Traže život dostojan čovjeka, posao i platu za koju nije potrebna  partijske knjižica, priliku da žive od svoga rada, naglasila je.

Zukić ističe da su pokušali kroz godine svoga rada alarmirati političare da počnu tražiti rješenja za problem odlaska, ali bezuspješno. I dok gradovi nestaju, dodaje, mi nemamo jasnu politiku kada je u pitanju zadržavanje građana, a ovo je postala tema koja interesuje samo novinare, zaključuje su u tekstu BH portala Byka.

Povezane vijesti