18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće započelo program promocije nastave na bosanskom jeziku

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) započeli su danas posjete školama u okviru programa promocije nastave na bosanskom jeziku kojim se želi povećati broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku.

U okviru tog programa, delegacija Vijeća posjetila je danas novopazarsku srednju školu za dizajn tekstila i kože i tom prilikom se srela sa predstavnicima uprave ove škole.

“Na sastanku je bilo razgovora o zajedničkom djelovanju Vijeća i škole u realizaciji oglednih časova za potrebe nastave na daljinu u kojima bi učestvovali učenici i nastavnici ove škole”, saopšteno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Kako se navodi predstavnici Vijeća su rukovodstvu škole uručili i knjige iz edicije „Interpretacije iz bošnjačke književnosti“ koje će škola podijeliti učenicima i nastavnicima u nastavi na bosanskom jeziku. „Interpretacije iz bošnjačke književnosti“ su zajednički projekat Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, a obuhvataju dva priručnika za nastavnike predmeta „Bosanski jezik i književnost“ – jedan priručnik za usmenu, a drugi za pisanu bošnjačku poeziju.

U delegaciji Vijeća bili su potpredsjednik Vijeća dr Sait Kačapor, predsjednica Odbora za obrazovanje Elvira Đekić te stručne saradnice Glavnog ureda.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: