19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Odgovor Sandžak Media DOO na tekst „Preko divljeg potala ‘sandzakpress.net’ upućen poziv na ubijanje, tužilaštvo i policija šute”

U skladu sa Zakonom o javom informisanju, Kodeksom novinara i standardima profesionalno izvještavanja objavljujemo odgovor (demanti) Sandžak Media DOO na tekst  „Preko divljeg potala “sandzakpress.net” upućen poziv na ubijanje, tužilaštvo i policija šute” , objavljen na našem portalu 26. marta 2021. godine.

Pod naslovom „Preko divljeg potala “sandzakpress.net” upućen poziv na ubijanje, tužilaštvo i policija šute” objavili ste neistine na račun Sandžak Media DOO i direktora Salahudina Fetića.

Prva neistina je, da „portalom www.sandzakpress.net na osnovu sudskih spisa i državnog registra iz 2019. upravlja Sandžak Media DOO”, posebno potencirajući ime direktora Salahudina Fetića, što je apsolutna laž.

U tekstu je objavljen i navodni dokaz za tu tvrdnju, izvještaj sudskog vještaka, koji ako se detaljno pročita, zapravo demantuje navode SNEWS-a.

U izvještaju stoji i da je hosting Sandžak press-a u vlasništvu beogradske firme Dream Technologies Group, što je još jedan razlog za sumnju u autentičnost vještačenja.

Druga neistina izrečena je u narednom pasusu gdje opet bez argumenata tvrdite da se u Sandžak Media Grupi nalazi i „divlji portal sandzakpress.net” – što je opet apsolutna laž. Istina je sledeća: Sandžak Media DOO je osnivač Agencije SANA, a posebnim ugovorima povezana sa Sandžak televizijom, Radiom Refref, listom Glas islama, kao i Revijom Sandžak (koja je sada u neaktivnom stanju).

I treća laž ili poluistina jeste da je u posljednjem pasusu direktor Sandžak Media Salahudin Fetić predstavljen je kao „ime koje je spominjano je na RTV Novi Pazar još 2017. godine u aferi pronevjere novčanih sredstava među uposlenicima Islamske zajednice u Srbiji”, ali je autor teksta ili urednik portala sasvim, preskočio da saopšti ostatak istine, a to je: da je po tim prilozima RTVNP, Policija pokrenula i sprovela istragu, kojom je zaključeno da nema nikakve istine u tim prilozima. REM je po pritužbi Fetića ustanovio propuste uredništva RTVNP kao i kršenje novinarskog kodeksa i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava iz oblasti pružanja medijskih usluga.

SANDŽAK MEDIA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: