26 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori: Odložiti popis, izražene nacionalne i druge podjele u Crnoj Gori

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori je zatražilo da se zbog nacionalnih podjela odloži popis stanovništva u toj zemlji.

“Bošnjačko vijeće podržava sve aktivnosti za kvalitetnu pripremu popisa, ali zbog komplikovanih odnosa u društvu i same završnice ove godine, smatra da popis treba odložiti i organizovati u periodu kada se za to steknu optimalni uslovi”, kaže se u saopštenju, nakon sjednice Vijeća u Rožajama na kojoj je upoznato sa prijedlogom pravne analize Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021.godini.

Ocjenjuje se da su nacionalne i druge podjele u Crnoj Gori toliko izražene da bi popis stanovništva po ubrzanom postupku doveo do još dublje krize, te da će dostaviti primjedbe i sugestije Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

“Stoga, popis treba odložiti i temeljito pripremiti”, ističe se u saopštenju.

Ukazuje se i da državljani Crne Gore sa prebivalištem, odnosno boravištem u Crnoj Gori, bez obzira na to da li su u vrijeme sprovođenja popisa prisutni na adresi stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u inostranstvu, moraju ostvariti pravo da budu statistički predstavljeni u mjestu prebivališta.

Popis je, kako se ocjenjuje, osjetljivo pitanje za manjinske narode i nacionalne zajednice u Crnoj Gori.

“Zato svaki pokušaj da ista lica budu izbrisana iz sređenih registara (što se može čitati zabrinjavajućom intencijom) predstavlja veliku nepravdu i pravno nasilje nad manjinama”, ocjenjuju iz BV u Crnoj Gori.

Bošnjaci su narod u Crnoj Gori koji je, kako se navodi, historijski sviknut i savremeno, nedvosmisleno opredijeljen, čak i posvećen razvoju multikulturnog građanskog društva po uzoru na evropske standarde.

“Svako poistovjećivanje bošnjačkog naroda sa etničkom zajednicom, bilo da je on posljedica neznavenosti ili zle namjere, smatramo uvredom ili provokacijom na koju ćemo adekvatno odgovoriti”, porućili su iz Bošnjačkog Vijeća u Crnoj Gori.

Još nije izvjestan datum popisa u Crnoj Gori, Uprava za statistiku (MONSTAT) obavijestila je početkom septembra ove godina ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da je način na koji se trenutno pokušavaju uraditi pripreme za popis stanovništva u ovoj godini u suprotnosti ne samo sa domaćim zakonodavstvom, već i važećim evropskim standardima.

Izvor: portalanalitika.me, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: