26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Turska

Broj poginulih u katastrofalnom zemljotresu u Turskoj povećan na 31.643

Prema posljednjim informacijama dobivenim u provincijama Kahramanmaraš, Gaziantep, Šanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya i Elazig život je izgubilo ukupno 31.643 građana, saoštila Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Foto: IHH

Kako se dodaje 158.165 žrtava katastrofe evakuisano je iz regiona u druge provincije.

U ponedjeljak, 6 februara na jugu Turske dogodila su se dva zemljotresa magnitude 7,7 u centru Pazarcika u Kahramanmarašu i magnitude 7,6 u centru Elbistana. Nakon potresa dogodila su se 2.724 naknadna potresa.

Ukupno 35.495 osoba za traganje i spašavanje, koje pored AFAD-a čine službe PAK, JAK, JÖAK, DISAK, Obalska straža, DAK, Güven, Vatrogasna brigada, spašavanje, MEB, nevladine organizacije i međunarodno osoblje za potragu i spašavanje, radi u regiji.

Kao rezultat pregovora sa Ministarstvom vanjskih poslova, broj osoblja za traganje i spašavanje iz drugih zemalja je 9.793.

Pored toga, ukupan broj osoblja koje radi u regionu je 238.459, zajedno sa brojem terenskog osoblja dodeljenog iz AFAD-a, policije, Žandarmerije, MSB-a, UMKE, timova hitne pomoći, volontera, lokalnog obezbjeđenja i lokalnih timova podrške.

Bageri, traktori, dizalice, buldožeri, kamioni, kamioni za vodu, prikolice, grejderi, vakum kamioni itd. Otpremljeno je ukupno 12.322 vozila, uključujući građevinsku opremu.

Više od 40 guvernera, 152 civilna administrativna službenika, 19 top menadžera AFAD-a i 68 pokrajinskih direktora dodeljeno je oblastima katastrofe. Pored toga, 13 ambasadora i 17 službenika Ministarstva vanjskih poslova dodijeljeno je regionu za koordinaciju međunarodne pomoći.

Uspostavljen je vazdušni most za transport osoblja i materijala u region. Izvršeno je ukupno 4.097 naleta sa 170 helikoptera i 76 aviona u sastavu Ratnog vazduhoplovstva, Kopnene vojske, Mornaričke vojske, Komande obalske straže, Generalne komande Žandarmerije, Generalne uprave bezbednosti, Ministarstva zdravlja i Generalne uprave za šumarstvo.

Ukupno 26 brodova, 24 Komande Mornaričkih snaga i 2 Komande obalske straže, dodijeljeno je u regiju u svrhu otpreme osoblja, materijala i evakuacije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: