28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Stalna radna grupa za bezbjednost novinara u Novom Pazaru: Preventivno i brzo reagovati na prijetnje i nasilje

Na sastanku Stalne radne grupe za bezbjednost novinara u Novom Pazaru predočenı su neki slučajevi napada na novinare u ovom gradu i analizirani postupci policije, tužilaštava i sudova u tim slučajevima.

Bekir Dudić, Marko Majdak, Adnan Baćićan, Edin Hajradinović, Samir Bakić, Medin Halilović, Veran Matić, foto: Nebojša Glišić

Susret, po prvi put u ovom formatu, organiziran je u Novom Pazaru s ciljem da se predstave problemi ugrožavanja bezbjednosti novinara i medija, ali i kako bi se pomoglo da se slučajevi efikasnije rješavaju. Također je navedeno da postoje slučajevi prijetnji policajcima i tužiocima.

Tokom otvorenog razgovora između novinara i predstavnika lokalnih kontat tačkama u tužilaštvu, policiji i medijima iskazana je potreba da se intenzivira saradnja na tom nivou.

Sastanak SRG u Novom Pazaru, član SRG i predsjednik UO ANEM-a Veran Matić, foto: SNEWS

“Jako je važno da zajednički jačamo mehanizam efikasnog odgovora na nasilje prema novinarima, ali i da radimo na prevenciji. Zbog toga ste nam potrebni da identifikujemo zajedno sve probleme koji su specifični za vaš region ali i za pojedinačne slučajeve. Isto tako je važno da razmjenimo informacije o trendovima na nacionalnom i globalnom nivou”, rekao je član Stalne radne grupe za bezbjednost novinara Veran Matić.

On je istakao da je ova inicijativa vezana za pozitivne rezltatete, da žele da učine sve što je moguće da se pomogne kolegama na preventivnom nivou i na brzom reagovanju na prijetnj i nasilje,

“Želimo da pomognemo i tužiocima i kolegama u poliiciji da budu što efikasniji”, kazao je Matić.

Matić je kao uvertiru u sastanak dao pregled aktivnosti RJT do kraja oktobra mjeseca ove godine u kojoj je formirano 70 predmeta na štetu novinara. U šest predmeta je donijeta osuđujuća presuda, u pet je u toku postupak pred sudom, u 4 sprovođenje dokaznih radnji, u 38 je podnijet zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja a u pet slučajeva počinilac ni nakon preduzimanja mjera u predistražnom postupku potencijalni učinilac nije identifikovan, dok je u sedam predmeta donijeta odluka da nema mjesta pokretanju krivičnog postupka.

Adnan Baćićan, Edin Hajradinović, Samir Bakić, Medin Halilović, Veran Matić, foto Nebojša Glišić

Novinar Medin Halilović je, podsjetivši da je imao više napada prethodnih godin, ukayao je da, što se njega tiče, ne postoji ni jedna osuđujuća pravosnažna presuda i da ne nema povjerenja u rad policije, tužilaštva i suda u Novom Pazaru.

“Svi ti policajci, tužioci i sudije bi trebali da shvate i razumiju da se i mi novinarimo bavimo poslom od javnog interesa i op[teg dobra. Ako do sada nemamo sankcija za sve te napade onda neka protiv mene pokrenu postupke za lažno prijavljivanje, kako to drugačije objasniti. Dobro je što na ovakvim skupovima imamo otvorenu komunikaciju”, poručio je on.

Sastanak SRG u Novom Pazaru, foto: SNEWS

Zaposleni u gradskoj upravi Novog Pazar i fotoreporter Senad Župljanin je naveo dva slučaja napada na njega u kojima također nije bilo sudskog epiloga.

“Davao sam izjave u policiji. Za jednog osumnjičenog je jednom odloženo suđenje jer kako su naveli nisu mogli da utvrde njegovu adresu stanovanja. Nakon toliko godina nije stiglo obavještenje niti presuda da znam da je neko osuđen”, rekao je on.

Novinar Nilola Kočević je naveo jedan primjer prijetnje koju je dobio i, kao jedan od primjera priitisaka na njega i medij u kojem radi, predočio da su osuđen po privatnoj tužbi jer nisu htjeli da otkriju izvor iz policije.

“Platili smo 2,5 hiljade eura, ali nismo htjeli da otkrijemo izvor”, rekao je Kočović.

Kontakt tačka iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru i javni tužilac Samir Bakić je, na ocjenu novinara da ne postoji ni jedna pravosnažna presuda u redovnom postupku pred sudovima u Novom Pazar,u rekao da postoje dva slučaja osuđujućih odluka u postupcima za napade na novinare koje je zastupalo to tužilaštvo.

Njegov kolega iz Višeg javnog tužilaštva i bivši portparol tog tužilaštva Adnan Baćićanin je izrazio spremnost na saradnju sa novinarima i medijima. Ocjenio je da je bilo propusta u radu njegovih kolega u smislu nedovoljne pažnje i posvećenosti u predmetima u kojima su novinari oštećeni.

Sastanak SRG u Novom Pazaru, foto: Nebojša Glišić

“Novinari bi trebali da prate postupke, jave se postupajućem tužiocu i konsultuju se sa njim jer su oni svjedoci. Imamo primjer presude gdje se sudija za oslobađajuću presudu osimnjičenom pozivao na izjavu ošteenog datu policiji, što je nezakonito”, kazao je između ostalog Baćićanin, analizirajući aktuelne predmete napada na novinare u Novom Pazaru.

On je u konstrukrivnom obraćanju, kroz konkretne primjere i pravne savjete, izrazio spremnost “da se bolje razumiju problemi ugrožavanja bezbednosti novinara i medija i ti slučajevi efikasnije rješavaju”.

Senad Župljanin, Nataša Jovanović, Bekir Dudić, Marko Majdak, foto: Nebojša Glišić

Na sastanku je bilo riječi o načinu postupanja Posebnog odjeljenja za visoko tehnološki kirminal (VTK) Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i dogovoreno je da se kontakt tačkama tužilaštvu, policiji i medijima dostavljaju izvještaji Stalne radne grupe za bezbjednost novinara.

Sastanku su prisustvovali Marko Majdak i Edin Hajradinović, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i kontakt tačke iz Policijske uprave u Novom Pazaru,. Ispred novinarskih udruženja i organizacija učestvovale su članice SRG Nataša Jovanović (Asocijacija onlajn medija), Stevan Ristić (Asocijacija medija), Dragana Bjelica (UNS) i Bekir Dudić koji predstavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova u SRG. 

U MC Kulturnog centra Novi Pazar predhodno je odžan treningu na temu bezbjednost novinara koji vodi Branko Čečen.

Potreba za ovakvim treningom proistekla je iz veoma loše atmosfere u kojoj novinari obavljaju svoj posao, gdje se kontinuirano susreću sa pretnjama, napadima i drugim vrstama nasilja poput targetiranja, uvreda i pritisaka. Pogotovo je neregulisan i nebezbjedan prostor na društvenim mrežama gdje novinari, a posebno novinarke, svakodnevno dobijaju poruke prijetnji i zastrašivanja. 


Trening za novinare i sastanak SRG, koji će do kraja naredne godine biti održani u brojnim gradovima Srbije, organizovao je ANEM u okviru projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“, podržanog od strane Evropske komisije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Misije OEBS-a.

Stalna radna grupa za bezbjednost novinara pri Vladi Srbije koju čine sva relevantna udruženja i asocijacije je u godišnjem izvjejštaju Evropske komisije pomenuta u pozitivnom kontekstu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: