27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Iz Sandžaka krenuo konvoj humanitarne pomoći za narod Turske i Sirije (VIDEO)

Iz Novog Pazara danas je krenuo konvoj od šest kamiona šlepera natovarenih humanitarnom pomoći za postradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji.

Pomoć je u organizacji Mešihata Islamske zajednice Sandžaka prikupljena na području Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Prijepolja. U konvoju koji je na putu ka Turskoj su i dva kamiona pomoći prikupljene u Tutinu, organizirane uz pomoć građana i opštine Tutin.

Sandžački muftija Senad ef. Halitović je rekao da su akciji prikupljanja pomoći učestvovali džematlije i svi građani.

“Zaista, aktivnošću džematlija, islamske zajednice, svih građana, akcija je krenula prije neki dan i jako brzo je prikupljeno mnogo robe, namirnica, vode. U jednom trenutku akcija je morala biti obustavljena jer nije moglo sve to da se sortira i spakuje. Hvala Allahu, Islamska zajednica je uspjela da četiri šlepera pripremi. nadamo se da što prije stigne na odredište. Tamo gdje je najpotrebnije”, rekao je Halitović.

Istovremeno Mešihat Islamske zajednice Sandžaka je organizirao i prikupljanje novčanh sredstava koja će se uz konsultaciju s Konzulatorm Turske u Novom Pazaru dostavit na adrese gdje to bude najpotrebnije.

“Da bi što prije mogli da pomognemo tim ljudima, slike nisu ništa manje potresne već od prvog dana. Nemamo još uvid šta se sve dešavalo i šta se sve tamo dešava. Nadamo se da će ovo što prije stići na odredište i da će im što prije olakšat u tim iskušenjima. Cijeli svijet je ustao da pomogne tim ljudima. Ako bude potrebe, pratićemo situaciju i opet nastaviti sa akcijom prikupljanja pomoći, a novčana sredstva se mogu donirat i uplatiti u džamija, preko islamske zajednice i računa”, poručio je muftija Halitović.

Ispraćaju konvoja prisustvovali su i zamjenik turskog konzula u Novom Pazaru Habibullah Selcuk Eke, kao i predstvnici medžlisa Islamske zajednice Sandžaka.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u katastrofalnom zemljotresu u Turskoj povećan je danas na 31.643, a u Siriji na 3.300 ljudi. Više od 170 ljudi je evakuisano iz svojih domova.

Foto: M. Halilović

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: