20 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Politika

BS: Jezik je lična karta jednog naroda, potrebna veća zastupljenost bošnjačke književnosti

Bošnjačka strana (BS) je iznijela stav da je nacionalni identitet bošnjačkog naroda u Crnoj Gori utemeljen na očuvanju kulturnih,vjerskih i jezičkih posebnosti.

Kako se navodi u saopštenje Bošnjačke stranke povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika, te posebnosti koje proističu iz nacionalne i jezičke samoidentifikaciije prepoznate su i ugrađene u Ustavu Crne Gore, u čemu je Bošnjačka stranka dala ključni doprinos.

“Nacionalni identitet Bošnjaka i njegovo pravo na imenovanje svog maternjeg – bosanskog jezika, trajna su tekovina savremene i multietničke i građanske Crne Gore, u čijem su utemeljenju pripadnici bošnjačkog naroda nesebično učestvovali. Implementacija sadržaja iz bošnjačke književnosti i jezika kroz obrazovni nastavni plan i program mora biti prioritet u očuvanju bosanskog jezika na ovim prostorima”, poručuju iz BS-a ovim povodom.

Podsće sa da pravo na obrazovanje na maternjem jeziku spada u temeljna ljudska i manjinska prava i ono je osnov očuvanja nacionalnog identiteta naroda i zajednice.

“Ustavnim rješenjima i zakonskim normama ustanovljena je upotreba bosanskog jezika u našoj državi, ali implementacija sadržaja iz bošnjačke književnosti i jezika nije na zadovoljajućem nivou. Smatramo da su što hitnije nužne reforme u ovoj oblasti, jer su nam potrebni obuhvatniji nastavni planovi i programi i mnogo znanja, kompetencija i odlučnosti kod nastavnog kadra da se nađu odgovarajući modeli da bi se ovaj proces osnažio”, ocjenjuju iz Bošnjačke stranke i podsjećaju da brojna međunarodna dokumenta obavezuju države da pripadnicima svih nacionalnih zajednica, pogotovo manjinskih, obezbijede primjenu obrazovanja na maternjem jeziku, kroz definisane planove i programe i na taj način stvore mehanizme koji će osigurati njihovu autohtonost, posebnost i opstajanje.

“Ujedno, podsjećamo i na važnost popisnog očuvanja ovih kategorija kroz nacionalno iskazivanje imena Bošnjak i imenovanje svog maternjeg- bosanskog jezika. Jezik je svojevrsna lična karta jednog naroda. Obaveza je svih da ga čuvamo, jer je on pečat našeg postojanja i trajanja”, poručuju iz BS-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: