26 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Regija

CORRIGENDUM – Odred za bombe – Upoznajte američki tim za uklanjanje bombi koji spašava živote sa misijom KFOR-a pod vodstvom NATO-a na Kosovu

Upoznajte tim za bombe, tim stručnjaka za uklanjanje eksplozivnih sredstava američke vojske (EOD) koji su bili raspoređeni na Kosovu. Služili su u okviru Kosovskih snaga ili KFOR-a, misije koju je predvodio NATO na Kosovu, a koja je mandatom naložena Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) iz 1999. godine, kako bi se obezbjedilo sigurno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu. Ovaj tim napustio Kosovo nakon devet mjeseci službe, dok se još jedan američki EOD tim rotirao.

NATO Multimedia portal

Kako je danas objavio NATO uloga EOD tima je da pomogne očistiti neke od hiljada eksplozivnih sredstava zaostalih od prošlih sukoba na Kosovu.

NATO Multimedia portal

“To je opasan posao. Tim se proziva u parovima, često u kratkom roku, i zajedno sa Kosovskim snagama sigurnosti i kosovskom policijom radi na brzom, sigurnom i trajnom rješavanju eksploziva koji predstavljaju opasnost za lokalne zajednice”, objavio je NATO Multimedia portal.

NATO Multimedia portal

U ovom kratkom dokumentarnom filmu upoznajemo tim i bilježimo mali dio njihove misije. Imajte na umu da tipične mjere predostrožnosti za COVID-19 nisu prikazane u videozapisu, jer se snimanje odvijalo prije pandemije koronavirusa.

NATO Multimedia portal

Snimke uključuju snimke tima EOD-a u aktivnoj misiji uklanjanja mina sa Kosovskim snagama bezbjednosti, obuku sa kosovskom policijom i obuku u kampu Bondsteel, bazi američke vojske pod komandom snaga Kosova i vodstvom NATO-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: