19 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Crna Gora: Hapšenje zbog nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Uprava policije Crne Gore je saopštila da jezbog sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje uhapšen predsjednik Revizorskog odbora Luke Bar Miloš Ostojić. On je, uz niz uvreda, tekstualno i obraćanjem preko video snimka na svom Fejsbuk profilu vrijeđao Bošnjake.

“Podgorička policija je juče, postupajući po saznanju da je na jednoj društvenoj mreži lice M.O. postavilo dvije objave, a koje su sadržale uvrede na vjerskoj osnovi, preduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti i od M.O. prikupila obavještenja na okolnosti navedenih objava”, saopštila je policija Crne Gore ističući da je Ostojić uhapšen po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Bošnjačka stranka (BS) pozdravila je reakciju tužilaštva i policije, zatraživši da kaznenom politikom treba pokazati da govoru mržnje nema mjesta u građanskoj i multietničkoj Crnoj Gori.

Pozvali su sve institucije i cjelokupnu javnost Crne Gore da se govor mržnje shvati kao ozbiljan društveni problem koji urušava temelje savremene Crne Gore kao multinacionalne, multivjerske i građanske države, koja teži evropskim vrijednostima i punoj demokratiji. Također, oozdravili su i reakciju menadžmenta Luke Bar i inicijativu da se Miloš Ostojic razriješi sa funkcije predsjednika i člana revizorskog odbora Luke Bar.

“Pozdravljamo promptnu reakciju tužilaštva i policije na saopštenje i poziv Bošnjačke stranke i hapšenje Miloša Ostojića zbog širenja govora mržnje i sumnje da je izvršio krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kako smo i ukazali u našem jučerašnjem saopštenju i pozivu državnim organima da reaguju. Istovremeno, a poučeni iskustvom iz prethodnog perioda da se ovakav i sličan govor mržnje kao i druga krivična djela izvršena sa motivom nacionalne, rasne i vjerske mržnje kroz pogrešnu krivično – pravnu kvalifikaciju, beskonačne procese i blagu kaznenu politiku relativiziju, upozoravamo tužilaštvo i sudstvo na veliku društvenu opasnost ovog krivičnog djela i njegove posljedice na međunacionalne odnose u Crnoj Gori, te pozivamo da se proaktivnim pristupom organa gonjenja i oštrom kaznenom politikom kada su u pitanju ova i slična krivična djela, pokaže da se u građanskoj i multietničkoj Crnoj Gori ovakve pojave neće tolerisati, jer im nije mjesto u našem društvu”, naveli su iz BS-a.

DPS: Stojimo uz Bošnjake

Demokratska partija socijalista (DPS) je ocjenila da je “skandalozna objava predsjednika Komisije za reviziju u Luci Bar Miloša Ostojića, dokaz nakaradne klime u društvu čiji su kreatori predstavnici vladajuće većine u Crnoj Gori koji besramno nastoje da uruše građanski karakter ove države”.

Ostojićev poziv na progon Bošnjaka, koji su nemjerljiv doprinos dali izgradnji moderne, nezavisne, evropske Crne Gore, ogledalo je, kako se ocjenjuje, prikrivenih opasnih namjera da se uništi multinacionalni i multivjerski sklad, koji ujedno predstavlja i najveće bogatstvo naše države.

“Ne očekujemo od vladajućih struktura riječi osude ovakve Ostojićeve izjave koja upravo počiva na tim istim nazadnim i bolesnim ideologijama, ali svakako da očekujemo i pozivamo nadležne državne organe da u krugu svojih nadležnosti preispitaju i adekvatno sankcionišu ovaj gnusan čin podrivanje mržnje i netrpeljivosti. Našim komšijama i prijateljima iz bošnjačkog naroda poručujemo da stojimo uz njih i njihove porodice, te garantujemo da nikada na bilo koji način, Ostojić, drugi ostojići i njihova “hristoljubiva braća”, niti smiju, niti mogu ugroziti one koji godinama Crnu Goru čine toplim domom svih konfesija i različitosti”, navela je u reagiranju sekretarka Savjeta mladih DPS Crne Gore, Marija Popoić.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: