26 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Sandžak Srbija

BNV osudio izjave Milorada Dodika: Separatističkim izjavama izaziva sukobe u Bosni i Hercegovini i unosi nemir i među Bošnjake u Srbiji

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, u saopštenju najoštrije osuđuje izjavu Milorada Dodika, datu u Donjoj Gradini, na Dan sjećanja na žrtve Jasenovca, “u kojoj negira genocid u Srebrenici i poručuje da će Srbija i manji entitet Bosne i Hercegovine biti jedna država”.

“Milorad Dodik, osmišljeno, svojim separatističkim izjavama izaziva sukobe u Bosni i Hercegovini i na taj način unosi nemir i među Bošnjake u Srbiji, negirajući i relativizirajući genocid nad Bošnjacima, i pored presuda Međunarodnog suda pravde. Bosna i Hercegovina je matica svih Bošnjaka i Bošnjaci u Republici Srbiji čvrsto stoje uz svoju maticu, poštujući ustave obiju zemalja”, navodi se u reagiranju iz BNV-a.

Dodaje se da koncept građanske države Bosne i Hercegovine, u kojoj će svaki građanin biti siguran i uživati jednaka prava, je jedino održiv i prihvatljiv model za sve koji u njoj žive.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: