20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija Zdravlje

U Novom Pazaru najveće opterećenje umiranja od korone u Srbiji

Od ukupno 266 umrlih od koronavirusa u Srbiji 100 je u Novom Pazaru, pokazali su zvanični podaci za isti vremenski period, od 12. juna do 24. jula ove godine.

Prema dopisu koji je zamjenik direktora-koordinator OB Novi Pazar dr. Mirsad Đerlek pokazao novinarima od 12. juna do 24. jula u toj zdravstvenoj ustanovi život je izgubilo 154 ljudi, od COVID-19 100 pacijenata, 81 građanin Novog Pazara, 12 iz Sjenice i 7 iz Tutina.

Đerlek je ovim dopisom ozvaničio i početak vala korone, drugog pika, kako je navedeno u dostavi podataka o broju preminulih upućenom komandatantu Gradskog štaba za vanredne situacije Novog Pazara Nihatu Biševcu.

Uvidom u bazu podataka Vlade Srbije na https://covid19.data.gov.rs/, Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”, SZO, 12. juna 2020. godine u Srbiji je bilo 252 preminilih od COVID-19, a 24. jula je bilo 518 preminulih zaraženih tom bolešću.

Prostom računicom u ovom periodu je u Srbiji od korone umrlo 266 ljudi, 14 više nego do tada od početka pandemije 5. marta 2020. godine.

U ovu brojku je, sem ako nije nekom drugom bazom padataka to isključeno, uključeno i ovih “sto latentnih ishoda” u OB Novi Pazar što znači da je u ostatku Srbije od posljedica bolesti izazvane koronavirusomo umrlo 166 ljudi. Izraženo u procente, na osnovu ovih podataka za ovaj vremenski period, znači da je 37,59 posto umrlih u Srbiji od COVID-19, u periodu od 12.06. do 24.07, umrlo u Novom Pazaru.

Dr. Mirsad Đerlek je na konfernciji rekao da nije kompetentan da komentariše veliku smrtnost u zdravstvenoj ustanovi na čijem čelu je postavljen odlukom “visokih državnih organa”.

Članica državnog Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević je na konfeernciji za novinare 26. jula u Palati Srbije izjavila da je (Novi Pazar, Sjenica i Tutin) region zemlje gdje imamo i najveću stopu mortaliteta, koja označava smrtnost na 100.000 stanovnika, ali i letalitet koji označava broj umrlih od ukupno potvrđenih laboratorijskih slučaja.

“Oni jesu i merilo rizika umiranja i težine kliničke slike i pravovremenosti terapije i adekvatnosti reagovanja. Znači čitav niz pokazatelja zdravstvenog sistema može da se vidi prema pokazateljima umiranja, tako da to jeste indikator koji nam pokazuje da je tamo bilo najveće opterećene umiranja u našoj zemlji”, izjavila je Kisić Tepavčević.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je istog da je u Novom Pazaru tokom juna i jula bilo 16 odsto manje preminulih nego u istom periodu prošle godine.

Državne i lokalne vlasti još nisu saopštili podatak koliko je ukupno ljudi od početka pandemije COVID-19 izgubilo život u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

,

Povezane vijesti

%d bloggers like this: