25 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Crnogorski ministar MUP-a policajcima bošnjačke nacionalnosti u Bijelom Polju i Beranama garantuje da više neće biti diskriminisani

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je na sastanku  sa grupom policijskih službenika Centra bezbjednosti Bijelo Polje i Centra bezbjednosti Berane održanim povodom sumnji policijskih službenika, Bošnjaka, da su diskriminisani na osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti, poručio da se međuvjerski i međunacionalni sklad, tolerancija i poštovanje su osnovne vrijednosti koje se moramo baštiniti kako u okviru institucije, tako i van nje.

Kako se navodi iz MUP-a Crne Gore tom tokom sastanka kojm si prisustvovali državni sekretar Mersudin Gredić i šefica Kabineta Kristina Đukanović, policijski služenici su se najprije zahvalili ministru Adžiću na organizovanju sastanka i uputili čestitke povodom izbora za ministra unutrašnjih poslova.

Tokom sastanka policijski službenici su upoznali ministra sa situacijom u kojoj se nalaze, te iznijeli  stavove i poglede na dešavanja u CB Bijelo Polje i CB Berane u prethodnom periodu.

“Crna Gora je građanska država i smatram poražavajućim da danas razgovaramo o diskriminaciji jednih prema drugima. Obaveza svakog pojedinca, a posebno zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije, je poštovanje Ustava, koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kojem osnovu”, saopštio je ministar Adžić u razgovoru sa policijskim službenicima.

Policijski službenici su iznijeli i problem zapošljavanja i napredovanja u službi, što, takođe, povezuju sa nejednakošću koju osjećaju na poslu.

Osvrnuvši se na zapošljavanje i napredovanje u MUP-u, ministar je istakao da će se ono vršiti isključivo na osnovu referenci i zasluga, a ne po osnovu vjerske, nacionalne ili partijske pripadnosti.

Na sastanku je zaključeno da Policija mora biti imuna na podjele koje se u većoj ili manjoj mjeri manifestuju u društvu, te da za policijski poziv mjerilo nije i neće biti vjera, nacija, pol, niti partijska pripadnost.

Policijski službenici iz Bijelog Polja uputili su prije deset dana  pritužbe prema starješinama CB Bijelo Polje, u kojima navode da su žrtve diskriminatornog odnosa, kao pripadnici bošnjačkog naroda,i zatrađili i htinu reakciju vrha Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

Bošnjačka stranka je ranije u reairanju ovim povodom izrazila očekivanje da se navodi policijskih službenika iz Bijelog Polja do kraja provjere, a ukoliko se dokaže da je bilo diskriminacije, očekuje i da se nadređeni u policijskom sistemu u CB Bijelo Polje procesuiraju.

“Crna Gora mora da ide naprijed. Ukoliko neko želi da nas vraća u devedesete godine, kada se prema pripadnicima manjinskih naroda sijao strah, jasno poručujemo da je to vrijeme iza nas i da će ravnopravnost građana biti prioritet u radu nove Vlade“, saopšteno je iz BS.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: