Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Srbija ekskurzije učenika u inostranstvu omogućila samo u Republici srpskoj, BNV traži da se uvaži Bosna i Hercegovina kao matična država Bošnjaka i spoštuju kulturološke i nacionalne različitosti djece u Sandžaku

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić uputila je zahtjev Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u kojem traži izmjenu Preporuke za izvođenje izleta, ekskurzija, zimovanja i drugih putovanja učenika. Ovaj zahtjev je upućen nakon što je Ministarstvo preporučilo da učenici na ekskurzije mogu samo u bosankohercegovački entitet Republika srpska.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja je prethodnih dana proslijedilo ovu preporuku osnovnim i srednjim školama u kojoj je podijelilo Bosnu i Hercegovinu, narušilo njen suverenitet i diskriminisalo bošnjačku djecu Sandžaka”, navode iz BNV-a.

U Zahtjevu Ministarstvu stoji da je Bošnjačko nacionalno vijeće najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji i pomno prati proces obrazovanja nastave na bosanskom jeziku kao i sve aktivnosti koje se sprovode u školama u kojima se nastava obavlja i na bosanskom jeziku.

Dana 14. marta 2022. godine, direktori osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji su od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dobili Preporuku za izvođenje izleta, ekskurzija, zimovanja i drugih putovanja učenika.

U preporuci se između ostalog kaže: „imajući u vidu cjelokupnu situaciju u evropskim zemljama, smatramo da se još nisu stvorili uslovi za realizaciju ekskurzija u inostranstvo, izuzev u Republici srpskoj“.

“Imajući u vidu da je Bošnjačko nacionalno vijeće u potpunosti posvećeno suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao zemlje koju Bošnjaci Sandžaka doživljavaju i osjećaju svojom matičnom državom, kao i tradicionalne, kulturološke, historijske veze Bošnjaka Sandžaka i građana Bosne i Hercegovine. Na zahtjev većine direktora škola u Sandžaku molimo Vas da navedenu preporuku ispravite i njome obuhvatite cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu čime biste ispoštovali kulturološke i nacionalne različitosti djece u Sandžaku”, stoji u pismu upućenom potpredsjedniku srbijanske vlade ministru prosjete Branku Ružiću.

Predsjednica BNV-a je u tom pismu izrazla nadu da će ova preporuka biti izmijenjena u skladu sa zahtjevom, na opštu dobrobit svih, a najprije učenika.

“Uvažavanjem našeg zahtjeva neće se ugroziti epidemiološka situacija u Srbiji, s obzirom da se radi o teritoriji jedne države, već će se time graditi uslovi za odgajanje zdravih generacija, na demokratskim principima, uvažavanju drugog i drugačijeg, a sve u cilju dobrobiti svih građana Srbije”, zaključeno je u pismu.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: