Zanimljivosti Zdravlje

Čudesni maslačak i njegovo dejstvo

Prema mnogima od nas, maslačak je samo korov koji raste na raznim mjestima. Može se naći pored puta, na livadama, travnjacima, napuštenim mjestima. Pravo vrijeme da se počne koristiti maslačsk je upravo sada. Početak proljeća donosi nam ovu ljekivitu biljku. Kod maslačka su ljekiviti listovi, korijen i stabljika.

Važno je znati kako ga koristiti. Treba obratiti pažnju kako i na koji način se skuplja. Listovi se koriste prije cvjetanja (od marta do maja), korijen se vadi u proljeće ili u jesen, a stabljika u periodu cvetanja. Pri vađenju korijena voditi računa da se izvadio cijeli korijen i ne izađe sok iz njega, jer sok sadrži blagotvorno dejstvo.
Izvađeni korijen sušiti dva-tri dana na suncu.

Maslačak je bogat pelinom, cinkom, flavonoidom, vitaminom B, kalijom. Listovi su puni vitamina C i gvožđa, a u terapiji se koriste kao čaj, sok ili sirup.

Sirup od maslačka

Priprema: dvije šolje maslačks prokuhati sa dva litra vode, dodati kilogram meda i dva cijeđena limuna. Kuhati dok smjesa ne bude kao sirup. Piti dvije do tri kašike dnevno. Ovaj sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam.

Čaj od maslačka

Priprema: dvije kašike sušenog maslačka sipati u čašu hladne vode. Kuhati minut dva, ohladiti i piti. Čaj od maslačka efikasno djeluje na izbacivanje viška vode iz organizma. Šest nedelja svakodnevnog korišćenja po dvije šolje dnevno čisti organizam od otrovih materija.

Salata od maslačka

Priprema: svježe lustove oprati, iseći, posoliti, dodati maslinovo ulje i cijeđeni limun.

Naučna istraživanja su pokazala da maslačak ima analgetsko djelovanje, reguliše nivo šecera u krvi, preventivno djeluje na stvaranje kamenca u bubrezima, efikasno djeluje na bubuljice, ekceme.
Za bolesne ljude maslačak djeluje blagotvorno i najbolji je medikament u ovo doba godine zato ga treba iskoristiti i naoružati organizam vitaminima.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: