26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Otvorena “obnovljena Arap džamija”

U Novom Pazaru je u petak otvorena nova džamija, izgrađena na mjestu Arap ili Hasan Čelebi džamije s početka 16. vijeka, u centru Novog Pazara. Mešihat Islamska zajednice u Srbiji (IZuS) je tim povodom saopštio da je “u prisustvu velikog broja džematlija, otvorena obnovljena Arap džamija”.

Program je otpočeo kur’anskim ajetima koje je proučio kurra hafiz Sabahudin ef. Jerebičanin, imam Arap džamije.

Predstavnici Medžlisa IZ-e Novi Pazar, u znak zahvalnosti, uručili su umjetničke slike predsjedniku Mešihata muftiji Dudiću i potpredsjedniku Skupštine Sbije Muameru Zukorliću, a zbog epidemiološke situacije zahvalnice donatorima naknadno će biti uručene.

Hutbu je održao predsjednik Mešihata muftija dr Mevlud ef. Dudić koji je, kako je navedeno na sajtu Mešihata, podsjetio “da smo generacija koja nije dozvolila da se Arap džamija uruši i zatrpa betonom kao što se to desilo sa desetinama džamija u komunističkom periodu iza nas, jer smo mi graditelji i čuvari dobra”.

“Gospodaru naš, u ovom mubarek danu molimo Te nagradi sve one koji su pomogli obnovu ove džamije. Nagradi ih na ovom i na budućem svijetu, a Ti znaš sve njih. Obraduj one koji se raduju ovom zdanju. Oprosti i onima koji su nam smetali, ogovarali i neistinu govorili. Uputi ih na pravi put“, naveo je Dudić u obraćanju sa hutbe.

U prvom dijelu svečanosti prisutnima se obratio potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Muamer Zukorlić koji je između ostalog naglasio da je “obnova ove centralne novopazarske džamije realizirana po svim najsavremenijim arhitektonsko-građevinskim standardima”.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji nije saopštio koliko je novca utrošeno za izgradnju ovog vjerskog objekta i pod čijim stručnim nadzorom su izvođeni radovi.

Podsjećamo da je Arap džamija zatvorena za vjernike 2016. godine. Pred početak ramazana(1439 h.g./2018) uklonjena je ćeremida i krovna konstrukcija, a nakon kišnog perioda od najmanje dva mjeseca, sredinom septembra iste godine, na Arap ili Hasan Čelebi džamiju (početak 16. vijeka) u Novom Pazaru, ili ono što je od nje ostalo 17.09.2018., uz upotrebu bagera, rušenjem zidova, počeli su da se izvode građevinski radovi.

Od autentične džamije, koja je važila za najstariji sačuvani građevinski objekat iz 16. vijeka ostala je munara, koju je 30. jula 2018. godine udario grom i dodatno je oštetio, te mihrab i dio desnog zida objekta. Uz upotrebu armiranog betona i savremenih građevinskih materijala ali i ugradjom video nadzora, izgradnja novog objekta, uz proširenje gabarita i lokala u okolini tog objekta, radovi su završeni nakon skoro dvije i po godine.

Bager i građevinska inspekcija u istom kadru, 18. septembra 20218. godine

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture donio je tada rješenje kojim se zabranjuje Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji – Muftijstvo sandžačko, izvođenje radova „rušenja ostatka zidova i minareta Arap džamije“, zato što se izvode bez utvrđenih mjera tehničke zaštite. Prethodnoo su Islamskoj zajednii u Srbiji bili zabranili radove na krovnoj konstrukciji, jer su ih izvodili bez utvrđenih uslova i mjera tehničke zaštite.

Kulturno-istorijska cjelina „Novopazarska tvrđava sa Starom čaršijom“ je još osamdesetih godina prošlog vijeka proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja i pod najvišim je stepenom zaštite.

– “Historijski zapis” s video nadzorom

Šef Građevinske službe Mešihata IZ-e u Srbiji Feriz Avdović je početkom marta 2019. godine izjavio da nikakvih zastoja u građevinskim radovima nije bilo i da su ostavili jedan dio džamije kao historijski zapis.

“Trudilo se koliko je to moglo. Ljudi koji su stručni, tu iz naše čaršije, koji hoće da razumiju, dolazili su i gledali smo zajednički. Dolazi se do zaključka da je to nemoguće da ne možeš zemlju postavit na svoje mesto jer puna je vlage. Šta god da takneš ruši se. Tako šta smo mogli taj jedan dio smo ostavili da ostane kao historijski i zapis i ostatak smo u autentičnom stilu radili. Trudili smo se da svaki detalj dognamo do sitnih detalja da ta džamija zadrži svoj prvobitni oblik”, rekao je Avdović.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić je u nedavnom intrevjuu za Sandžak tv izjavio da je inspektor Republičke građevinske inspekcije, sa sjedištem u Kraljevu, protiv njega podnio tužbu i da se protv njega, uz prijetnju kaznom od 25 hiljada eura, vodi sudski postupak zbog Arap džamije, kako je naveo, pod izgovorom da nije smio dozvoliti njeno renoviranje.

Arap ili Hasan Čelebi džamija se spominje u popisu iz 1528. godine i jedna je od najstarijih objekata u Novom Pazaru izgrađen u vrijeme Osmanlija.

Foto: Mešihat IZuS, SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: