Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

„Da kliknemo zajedno“: Za građane Novog Pazara osam novih elektronskih usluga

Građanima Novog Pazara je od danas omogućeno da koriste osam novih elektronskih usluga koje je gradska uprava razvila uz podršku Vlade Švajcarske kroz programa Swiss PRO i u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, saopšteno je iz Swiss PRO.

Program Swiss PRO organizovao je u Novom Pazaru prvi u nizu događaja u okviru kampanje „Da kliknemo zajedno“. Na glavnom gradskom šetalištu kod Sebilja, građanima su predstavljene prednosti upotrebe elektronskih usluga na lokalnom nivou, a približeno im je i kako mogu pristupiti portalu eUprava, obaviti registraciju i pokrenuti neku od eUsluga.


Gradonačelnik Novog Pazar Nihat Biševac se zahvalio Vladi Švajcarske, Swiss PRO programu i Stalnoj konferenciji gradova i opština što su uvrstili i grad Novi Pazar da učestvuje u ovom projektu i što su, kako je istakao, danas ovdje da približe sugrađanima razvijene eUsluge kroz kampanju „Da kliknemo zajedno“.

“Veoma je značajno približavanje prije svega usluga koje grad Novi Pazar ima. Kroz dopunjavanje elektronske uprave u našem gradu, štedimo vrijeme i novac na jedan lak način. Građani naše lokalne zajednice mogu da dođu do informacija o osam novih usluga i da se jednostavno približimo i budemo što dostupniji našim sugrađanima kroz elektronsku upravu“, izjavio je Biševac.

Kako je pojašnjeno putem portala eUprava, stanovnici Novog Pazara od sada mogu da podnesu zahtjev za naknadu zarade za porodiljsko odsustvo ili izdavanje informacije o lokaciji, prijave komunalni problem i podnesu predstavke komunalnoj, saobraćajnoj i inspekciji za zaštitu životne sredine.

Podnošenje primjedbe na nacrt planskog dokumenta ili odluku o izradi planskog dokumenta u toku javnog uvida su takođe neke od novih eUsluga koje su dostupne stanovnicima Novog Pazara.

Službenica za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost programa Swiss PRO Maida Jusufović rekla je da se razvojem eUprave poboljšava efikasnost rada lokalne uprave i omogućava građanima i građankama da brzo i lako, bez čekanja u redovima i dodatnih troškova pristupe javnim uslugama koje su u nadležnosti lokalne samouprave i ostvare određena prava.

“Novi Pazar je jedna od 35 lokalnih samouprava koje su uz tehničku i finansijsku podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO uspostavile nove eUsluge koje su dostupne svim građanima”, predočila je ona.

Kampanja „Da kliknemo zajedno“ realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Foto: Program Swiss PRO

Povezane vijesti

%d bloggers like this: