Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Na 29. godišnjicu zločina u Sjeverinu: Nekažnjavanje zločinaca predstavlja opasnu poruku za Bošnjake koji danas žive u Srbiji

Tačno prije 29 godina, 22. oktobra 1992. godine pripadnici srpskih oružanih snaga oteli su 16 Bošnjaka iz sela Sjeverin u opštini Priboj kojima se nakon tog dana gubi svaki trag. Oteti Bošnjaci su izvedeni kod mosta na Limu u mjestu Mioče iz autobusa na redovnoj liniji kojim su putovali na posao u Priboj, a zatim svirepo mučeni i ubijeni na obali Drine, podsjetilo je danas Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Spomen obilježje otteim i ubijenim Bošnjacima u Sjeverinu, Foto: Medin Halilović, arhiv

“Činjenica da organi Republike Srbije do danas nisu ništa učinili na rasvjetljavanju ovog i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima Sandžaka te kažnjavanju zločinaca predstavlja opasnu poruku za Bošnjake koji danas žive u Srbiji”, konstatuje BNV.

Bošnjačko nacionalno vijeće osuđuje saučesništvo tadašnjih vlasti Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina nad civilima bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima  i drugim mjestima u Sandžaku.

“Napominjemo da su srpske oružane snage tokom 90-tih godina sprovele organizovani državni teror nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, te da su više od 17.000 Bošnjaka bili žrtve prebijanja, nelegalnih pretresa i policijskih zastrašivanja”, podsjećaju i dodaju da su organi Republike Srbije od 1990. godine do danas imali tolerantan odnos prema svim zločinima koje su počinile srpske oružane snage nad bošnjačkim narodom uključujući i zločin genocida u Srebrenici.

“Sve dok se ne rasvijetle zločini nad Bošnjacima Sandžaka i dok se počinioci ne kazne i dok se ne sprovede proces lustracije, Bošnjaci u srpskim oružanim snagama vide objektivnu neprijateljsku oružanu silu”, poručuju iz BNV-a.

Kako su naveli, veče uoči ovog događaja, pripadnici iste jedinice oteli su Sabahudina Ćatovića ispred porodične kuće u Sjeverinu i odveli ga u nepoznatom pravcu, te da su u ovom periodu u Sjeverinu nedužno stradali i Ramo Berbo i Hasan Mujović.

“Bošnjačko nacionalno vijeće izražava najdublje saosjećanje sa žrtvama zločina u Sjeverinu i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama i traži od nadležnih državnih organa hitno otkrivanje i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava”, navodi se.

“Nakon legitimisanja svih putnika, tog 22. oktobra 1992. godine,  iz autobusa su izvedeni samo građani bošnjačke nacionalnosti – Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Idriz Gibović, Ramahudin Ćatović i Mevlid Koldžić – i vojnim kamionom odveženi u pravcu Višegrada, gdje su brutalno pretučeni i potom ubijeni”, zaključuju u saopštenju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: