19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Srbija

Dan bošnjačke nacionalne zastave neradni u Sandžaku

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić, uputila je danas dopis obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku u kojem naglašava da je 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave neradni dan na teritoriji Sandžaka.

Ona je u javnom dopisu navela da se na zgradama i u prostorijama organa lokalnih samouprava, uz državne simbole, istaknu i simboli bošnjačke nacionalne zajednice.

“U školama gdje se nastava održava i na bosanskom jeziku, molimo direktore obrazovno-odgojnih ustanova da obavijeste odgajatelje, nastavnike i profesore da u skladu sa programom nastave i učenja jedan nastavni sat u utorak, 10. maja 2022. godine posvete izučavanju nacionalnih simbola i blagdana Bošnjaka”, ističe se u saopštenju i dodaje da se školski dan započne intoniranjem himne sandžačkih Bošnjaka i na taj način doprinesete svečanosti obilježavanja povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

U dopisu se podsjeća da su Bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na III redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine, a da su potvrđeni Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine od 23. decembra 2005. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: