Aktuelno Društvo Srbija

U Srbiji bolovanje kod ljekara do 30 dana, zakonom se garantuje tajnost podataka iz zdravstvenog kartona

Članovi Vlade Srbije usvojili su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim je predlaženo da izabrani ljekar po pravilu utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 30 dana, umjesto dosadašnjih 60 dana, a da nakon toga, privremenu sprečenost utvrđuje prvostepena ljekarska komisija RFZO-a.

Takođe, ostavljena je mogućnost da izabrani lekar može da utvrdi privremenu sprečenost za rad i do 60 dana, i to kod osiguranika oboljelih od malignih bolesti, onih koji su privremeno spriječeni za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, osoba sa invaliditetom i kod neposredno obavljenih hirurških intervencija, osim u slučaju kada je ta intervencija obavljena u dnevnoj bolnici.

Predloženim izmenama i dopunama, pitanje utvrđivanja privremene spriječenosti za rad biće racionalnije i efikasnije uređeno, a mogućnosti zloupotrebe značajno umanjene, što će doprinjeti ekonomičnijem raspolaganju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva kojim se usklađuje način vođenja te dokumentacije i evidencije u elektronskoj formi. Nova zakonska rješenja predviđaju gdje, na osnovu čega, kako i u kom obliku se vodi zdravstvena dokumentacija i evidencije, koji su izuzeci od propisanog pravila, ko je odgovoran za tačnost unesenih podataka, kao i obaveza zravstvenog radnika odnosno zdravstvenog saradnika da u postupku vođenja zdravstvene dokumentacije i evidencija poštuje najviše standarde ljudskih prava i bezbjednosti pacijenta, kao i tajnost podataka.

Precizirano je šta je zdravstveni karton, stomatološki karton, ko ga vodi, ko unosi podatke u karton i u koje softversko rješenje, kao i ko je odgovoran za tačnost podataka koji se nalaze u zdravstvenom kartonu.

U elektronskoj formi vodiće se i evidencije o imunizaciji, vođenje protokola, istorija bolničkog liječenja i drugo.

– Premija za mlijeko poećana na 15 dinara

Na sjednici je usvojen i izmenjen i dopunjen Prijedlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim se, između ostalog, predlaže povećanje maksimalne površine obrađenog poljoprivrednog zemljišta sa 20 na 100 hektara za koje može da se ostvari pravo za osnovne i proizvodno vezane podsticaje za biljnu proizvodnju.

Također, ovim izmjenama povećan je minimalni iznos premije za mlijeko sa deset na 15 dinara, kao i minimalani iznos za osnovne podsticaje po površini biljne proizvodnje sa 6.000 dinara na 12.000 dinara.

Izmene Predloga zakona predviđaju i mogućnost da lice koje obrađuje poljoprivredno zemljište koje nije u njegovom vlasništvu, prijavi nadležnom ministarstvu katastarske parcele koje obrađuje, a koje nisu upisane u njegovom poljoprivrednom gazdinstvu.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o budžetu za 2024. godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi i primanja u državnoj kasi u iznosu od 2.040,9 milijardi dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto više u odnosu na iznos prihoda predviđenim rebalansom budžeta za ovu godinu.

Predloženi budžet je, kako je ocjenjeni, razvojni, što podrazumjeva nastavak visokih ulaganja u kapitalne investicije, izgradnje auto-puteva, brzih pruga, škola, bolnica, politike povećanja plata i penzija, kao i izgradnje zemlje i zaštite životnog standarda građana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: