24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Sandžak

Dan školstva na bosanskom jeziku

U Sandžaku se danas obilježava 21. februar, Dan školstva na bosanskom jeziku.

Centralno obilježavanje Dana školstva na bosanskom jeziku biće u Bošnjačkom nacionalnom vijeću gdje će večeras biti održana promociju Priručnika “Kratke crtice iz prošlosti Bošnjaka-historijski priručnik”.

Na ovoj promoviji prof.dr. Izet Šabotić, mr. Mirza Ćehajić, mr. Adnana Bjelak.

Prvi javni čas bosanskog jezika u Sandžaku održan je 20. oktobra 2004. godine u OŠ “Ibrahim Bakić”, u Ljeskovi, općina Tutin. To je bio prvi čas bosanskog jezika na području Sandžaka, od zabrane upotrebe tog jezika 1907. godine.

Kao izborni nastavni predmet za učenike osnovnih škola Bosanski jezik je uveden u školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i jednim dijelom u Prijepolju 2009. godine.

Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku u osnovnim školama na području regije Sandžak u Srbiji počela je da se uvodi 21. februara 2013. godine i taj datum je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), kao zvanično predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, proglasilo kao Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Danas na području općina Novi Pazar, Tutin i Sjenica više od 15 hiljada djece, odnosno 61 procenat, u predškolskim ustanovama, osnovmim i srednjim školama pohađa kompletnu nastavu na bosanskom jeziku.

U Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju, gradovima gdje su Bošnjaci u manjini, još nije uvedena nastava na bosanskom.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: