Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Muftija Halitović kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije

Mešihat IZ-e Sandžaka, Sabor Mešihata IZ-e Sandžaka i članovi Vrhovnog Sabora IZ-e Srbije iz Sandžaka jednoglasno su usvojili prijedlog da aktuelni sandžački muftija Senad ef. Halitović bude kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije (IZS).

“Odbori medžlisa i ustanove, koje djeluju u okviru Mešihata IZ Sandžaka, dali su jednoglasan prijedlog da kandidat za reisu-l-ulemu ispred sandžačkog Mešihata bude trenutni muftija sandžački Senad ef. Halitović. Na sjednici Mešihata i Sabora IZ Sandžaka potvrđena je kandidatura Halitovića kao jedinog kandidata za reisu-l-ulemu ispred sandžačkog Mešihata”, saopšteno je večeras iz te islamske zajednice nakonu odvojenih sastankeai sjednice na kojima je glavna tema bila predstojeći izbor za reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije.

Predsjednik Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije, muftija Muhamed ef. Jusufspahić, je 30. maja ove godine pokrenuo proceduru za izbor reisu-l-uleme i zamjenika reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije.

Senad ef. Halitović rođen je 14. februara 1979. u Kruševu kod Novog Pazara. Diplomac je medrese “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru. Fakultet Islamskih nauka završio je pri Univerzitetu Džamiatul-ulumu u Sani (Jemen) 2004. godine, a na istom univerzitetu i magistrirao 2006. godine te stekao zvanje magistra islamskih nauka.

Ekspert je iz oblasti islamske teologije i misionarstva. Halitović je ranije bio uposlen kao glavni imam novopazarskog medžlisa i pomoćnik muftije sandžačkog. Od septembra 2019. godine obavlja funkciju muftije sandžačkog i predsjednika Mešihata IZ Sandžaka (Rijaset IZS). Oženjen je i otac četvero djece.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: