29 Novembra, 2022
Aktuelno Društvo Regija Sandžak

Danas je 20. novembar, Dan Sandžaka

Danas je Dan Sandžaka. Ovaj datum je i zvanični blagdan Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori, a obilježavju ga Bošnjaci, građani Sandžaka i sandžačka dijaspora širom svijeta.

Bošnjačko nacionalno vijeće je povodom Dana Sandžaka ustanovilo književnu nagradu “Pero Ćamila Sijarića”, a za Dan Sandžaka se organizuje niz kulturnih i naučnih manifestacija.

Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Ovaj dan se već petnaest godina obilježava u znak sećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Mapa Sandžaka iz 1991. godine

Bošnjački historičari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika koji su predstavljali sve krajeve Sandžaka. Među izabranim vjećnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacija i vjera, a prvi put u historiji ovih naroda, na javne funkcije, izabrano je pet žena.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mjestima u Sandžaku 20. novembar je za Bošnjake neradni dan, a na zgradama lokalne samouprave, opštinskih ustanova i preduzeća i škola je istaknuta bošnjačka acionalna zastava.

Povezane vijesti