20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Na Pešteru za dvije sedmice završnica vojne vježbe sa bojevim gađanjima „Zajednički odgovor 2023″

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na više lokacija u Republici Srbiji u nedjelju počela združenu taktička vježba sa bojevim gađanjima „Zajednički odgovor 2023“, tokom koje će snage Vojske Srbije i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova uvježbavati izvođenje napadne operacije. Završnica te vojne vježbe za dvije sedmice biće na privremenom vojnom poligonu “Pešter” u opštini Sjenica.

Kako je saopšteno u vježbovnim aktivnostima učestvuju dijelovi Generalštaba Vojske Srbije, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, kao i sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, interventne i helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

Opšti cilj vežbe, koja se realizuje ove i sljedeće nedelje, jeste unaprjeđenje obučenosti i osposobljenosti snaga vojske i policije za zajedničko rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbene operacije.

“U pripremnoj fazi, aktivnosti se realizuju na matičnim lokacijama jedinica, dok će u aktivnoj fazi, zajedničke snage na stalnim i privremenim poligonima uvježbavati izvođenje borbenih dejstava i operacija. U završnom dijelu će državnom rukovodstvu i javnosti biti prikazan dio vježbovnih aktivnosti na privremenom poligonu „Pešter“, kao i obučenost i opremljenost snaga vojske i policije”, najavilo je srbijansko ministarstvo odbrane.

Kao dio priprema za realizaciju aktivnosti na terenu, prethodne nedjelje je izvedena komandno-štabna vježba podržana računarskim simulacijama „Odgovor 2023“, u okviru koje je, u simuliranom okruženju, provjerena osposobljenost vežbajućih komandi za planiranje i izvođenje operacija.

Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem predstavljaju najkompleksniji oblik obuke u Vojsci Srbije. Njihovom realizacijom unaprjeđuje se kako osposobljenost komandi za planiranje operacija i komandovanje snagama, tako i sposobnost jedinica za izvođenje borbenih dejstava, samostalno i u sadejstvu sa drugim sastavima, navodi se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: