Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Danas je Dan bijelih traka, početak fašističke kampanje i etničkog čišćenja u Prijedoru

U Bosni se danas obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na stravične događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor.

Na području Prijedora tokom etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva ubijeno je 3.176 ljudi, među kojima i 102 djece

Nasilno instalirana vlast bosanskih Srba u Prijedoru na današnji dan 1992. godine izdala je naredbu kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani muslimanske i hrvatske nacionalnsti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake, u protivnom snosit ce teške posljedice”, glasilo je obavještenje sa Radio Prijedora 31. maja 1992. godine.

Ta fašistička kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

– Vlasti entiteta Republika srpska zabranile mirnu šetnju u Prijedoru

Odluka policijskih vlasti u Prijedoru da zabrane mirnu šetnju povodom 31. maja, Dana bijelih traka, predstavlja neprihvatljiv politički pritisak na porodice žrtava i udruženja koja čuvaju sjećanje na počinjene zločine u ovom gradu, rekao jepredsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, objavila je BHRT.

Prijedor je jedno od mjesta na kojem su počinjeni neki od najvećih zločina u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, istakao je.

Masovna ubistva, silovanja, premlaćivanja i držanje u nehumanim uvjetima u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje zločini su koji su uznemirili savjest čovječanstva, podsjetio je.

“Gradske vlasti u Prijedoru već dugi niz godina opstruiraju izgradnju spomenika za 102 ubijene djece, kaže Džaferović, a nakon što je godinama održavana mirna šetnja bez ikakvog incidenta, policijske vlasti sada zabranjuju mirnu šetnju, čime nastoje ugušiti sjećanje na zločine.”

Odluka o zabrani je još sramotnija, ako imamo u vidu da je dan prije dopušten defile nacionalističkih grupa koje su glorificirale zločine iz 1992. godine nazivajući ih ‘odbranom grada’, naglasio je.

Mišljenja je da je ovakav pritisak na žrtve nehuman čin koji isključuje prijedorske civilne i policijske vlasti iz okvira civiliziranog ponašanja, čime se sprečava proces pomirenja, a zbog čega svi koji sarađuju s ovim vlastima trebaju preispitati tu saradnju.

Izvor: Faktor, BHRT, AA, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: