20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Grad Novi Pazar za medijske projekte izdvojio 48 miliona dinara, manje nego prethodnih godina

Gradsko vijeće Novog Pazara je na današnjem zasijedanju donijelo odluk o raspisivanju javnog poziva za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Novog Pazara.

Za finasiranje medijskih sadržaja predviđeno je ukupno 48 miliona dinara, saopšteno je nakon sjednice.

“Taj iznos je manji nego u 2021. a značajno manji nego prije dvije godine i duplo manji nego iz perioda kada je televizija bila u vlasništvu Grada. Željeli smo, sa jedne strane, da ostvarimo znatnu uštedu u gradskom budžetu, a da sa druge strane stvorimo konkurentne uslove za sve. Nadamo se da će ove godine biti dovoljno dobrih projekata, koji zavređuju podršku“, izjavio je član gradskog vijeća Mrsad Jusufović, objavljeno je na sajtu grada.

Podsjećamo da je konkursom za sufinansiranje projekatau javnom interesu u oblasti javnog informisanja u medijima za 2021. godinu godinu iz gradskog budžeta bilo jeizdvojeno 55 miliona dinara.

Sufinanirano je ukupno 19 podržanih projekata. Najviše novca iz gradskog budžeta, kao i svih prethodnih godina, 46 miliona i 900 hiljada dinara (skoro 400.000 eura) izdvojeno je za RTV Novi Pazar. Ostatak novca, 8,1 miliona dinara raspoređen je za 18 projekata.

U 2019. godini budžetom je bilo određeno preko 52 miliona dinara, dok je u 2020. godini za sufinansiranje medija bilo izdvojeno 64 miliona dinara.

Najveći “profiteri” javnih konkursa za sufinansiranje medijskih projekata su televizije bliske vlasti, a apsolutni rekorder među njima je Radio televizija Novi Pazar sa dobijenih više od 155 miliona dinara, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) objavljen u novembru 2021. godine.

Grad Novi Pazar je u zaključku izvještaja na osnovu realizovanih konkursa u 2019. i 2020. godini ocjeniio da su oni unaprijedili informisanje građana o važnim društvenim pitanjima.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: