19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje

Prijepolje: Uhapšeni otac i sin, osumnjičeni za poresku utaju i poresku prevaru

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolјu, u saradnji sa Poreskom policijom – Odsjek Užice i Osnovnim javnim tužilaštvom u Prijepolјu, intenzivnim radom, rasvjetlili su poreske utaje i poreske prevare u vezi sa porezom na dodatu vrijednost i uhapsili H. R. (1963) i njegovog sina S. R. (1992) iz Prijepolјa, osumnjičene da su izvršili ova krivična djela.

H. R. se sumnjiči da je, kao odgovorno lice tri građevinska preduzeća, tokom 2019. godine, neosnovano tražio povraćaj PDV po osnovu faktura koje mu je ispostavilo njegovo drugo preduzeće, kao i da tokom 2021. godine, u poreskim prijavama, nije izvršio obračun PDV na manjak materijala i robe.

H. R. je, kako se sumnja, prethodne tri godine, na osnovu ugovora, sinu S. R. isporučio i naplatio robu, a novac zadržao za sebe, pri tom ne plativši porez na prihod od kapitala.

Takođe, H. R. je, kako se sumnja, tokom 2021. godine, svom sinu i drugom preduzeću čiji je on vlasnik, isporučio robu i ispostavio fakture, što nije evidentirao u poreskoj prijavi.

Na ove načine je, kako se sumnja, oštetio budžet Republike Srbije za više od 27.000.000 dinara, saopštio je MUP Srbije.

Nјegov sin S. R. se sumnjiči da je 2019. godine, kao odgovorno lice preduzeća, neosnovano tražio povraćaj PDV po osnovu faktura koje mu je ispostavio otac, kao i da tokom 2021. godine, u poreskim prijavama, nije izvršio obračun PDV za građevinske radove.

Na taj način je, kako se sumnja, oštetio budžet Republike Srbije za više od 5.000.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni su, uz krivičnu prijavu, privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Prijepolјu.

Sudija Osnovnog suda u Prijepolјu im je, na predlog tužilaštva, odredio pritvor do 30 dana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: