23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Delegacija ambasade SAD u posjeti BNV-u

Predstavnik ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Thomas Lee, politički oficir zadužen za ljudska prava i rad nacionalnih savjeta, sa saradnicima, posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), saopšteno je danas.

“Gosti su upoznati sa nadležnostima i aktivnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, zakonodavstvom u okviru kojeg se rješava manjinsko pitanje, sa raznim oblicima diskriminacije sa kojima se bošnjačko stanovništvo bori”, navode iz Vijeća.

Pored toga, predsjednica Vijeća Jasmina Curić je upoznala delegaciju ambasade sa tokom i procesom obrazovanja na maternjem jeziku Bošnjaka, kao i sa političkim i društvenim prilikama u Sandžaku i izazovima sa kojim se trenutno suočava BNV, dodaju.

Delegaciju ambasade činili su i Daniel Carrol, politički oficir i Ksenija Lazović, stručnjak za politiku.

Pored predsjednice vijeća, sastanku su prisustvovali i Fahrudin Mavrić, predsjednik Izvršnog odbora i Elvir Eminbegović, potpredsjednik Izvršnog odbora Vijeća.

-Upoznati sa aktuelnom društveno – političkom situacijom u Novom Pazari i regiji Sandžak

Ranije danas delegacijom SAD ,o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, razgovarala je sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, članom Gradskog veća Mirsadom Jusufovićem i šefom Kabineta gradonačelnika Samirom Lekićem.
Kako je saopšteno nakon ovog susreta gosti su tokom sastanaka upoznati sa aktuelnom društveno – političkom situacijom u Novom Pazari i regiji Sandžak.
Posebano interesovanje gosti su iskazali po pitanju socio – ekonomskih prilika, kao i aktuelne epidemiloške situacije u gradu. Uspješna saradnja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Grada biće nastavljena i ubuduće, kroz realizaciju konkretnih projekata u različitim oblastima, a sa ciljem stvaranja boljih uslova za život građana Novog Pazara.
Ambasada SAD je u proteklom periodu podržala realizaciju mnogih projekata u Novom Pazaru, prije svega u svega u sferi preduzetništva, obrazovanja, zdravstva i kulture.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: