20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

U Novom Pazaru za dva dana još 29 novozaraženih, bolnica puna pacijenata

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Novom Pazaru juče je u tom gradu registrovano još 17 lica zaraženih koronovarisom. Za prethodna dva dana ukupno 29 osoba.

Na dan 26.06.2020. godine broj testiranih u ZZJZ Novi Pazar je 4240 od tog broja, broj inficiranih je 508: Novi Pazar 398 lica, Tutin 90 lica Raška 7 lica, Beograd 4 lica, Novi Sad 1 lice, Čačak 2 lica, Pančevo 1 lice, Priboj 1 lice, Sjenica 3 lice, Leskovac 1 lice”, objavljeno je danas na sajtu tog zavoda.

Prema informacijama sa istog sajta u srijedu 24. juna bilo je 35 novoinficiranih što je, od početka epidemija, najveći broj slučajeva u jednom danu.

Zvaničnici Opšte bolnice u Novom Pazaru, kao ni Ministarstva zdravlja ne saopštavaju javnosti precizne podatke na dnevnom nivou o broju preminulih od bolesti izazvane koronavirusom u sandžačkim opštinama.

Na javnim mjestima u Novom Pazaru i Tutinu je istaknut povećan broj umrlica i održanih dženaza, radi se o preminulim osobama uglavnom starijim od pedeset godina. Za sada nije poznato koliko njih je bilo zaraženo COVID-19.

Redakcija SNews-a upitila je zahtjeva za informacije JKP “Gradska Čistoća” Novi Pazar da u interesu javnosti predoče tačan broj limenih sanduka koji se koriste za ukop preminulih osoba, a koje je to preuzeće u periodu od 5. marta 2020. godine do danas nabavilo i iskoristilo, pružajući propisane usluge. Odgovor iz JKP “Čistoća” Novi Pazar još nije stigao.

– Najteži pacijenti na stacionarnim respiratorima i u Novom Pazaru

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr. Meho Mahmutović je sinoć u izjavi za RTV Novi Pazar potvrdio da da se od juče u toj bolnivi liječe i najteži pacijenti na stacionarnim respiratorima,

”Ovo je već druga ekipa ljekara iz Kragujevca koja za posljednjih nedelju dana dolazi u Novi Pazar Pomoć iskusnih ljekara: anestetičara, infektoologa, anesteziologa, od velikoijg značaja posebno u momentu prepunih bolničkih kapaciteta na infektivnom, grudnom, očnom i ušnom odeljenju i s obzirom na činjenicu da se od juče u Opštoj bolnici leče i najteži pacijenti na stacionarnim respiratorima”, rekao je Mahmutović.

Regionalni koordinator Ministarstva zdravlja za kovid pandemiju, grudni hirurg prof.dr Slobodan Milisavljević koji predvodi kragujevačkih tim ljekara ljekara je izjavio da će narednih nekoliko dana pomagati ljekarima novopazarske Opšte bolnice u organizaciji i zbrinjavanju pacijenata, jer su kapaciteti kragujevačkog Kliničkog centra takođe prepuni.

Milisavljević je za RTV Novi Pazar izjavio da se u Kragujevcu nalazi 12 pacijenata iz Novog Pazara koji su na respiratorima.

”Mi imamo u zadnjih nekoliko dana ponovo skok novooboljelih, posebno na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Kasnije analize pokazaće uzrok. U većini bolnica kapaciteti su popunjeni, a mi po naredbi Ministarstva zdravlja činimo sve napore da se pomogne Opštoj Bolnici u Novom Pazaru u ljudstvu, tehnici i organizaciji same Covid bolnice”, kazao je Milisavljević, objavljeno je na sajtu rtvnp.rs.

Zbog povećanog broja oboljelih pd koronavirusa vanredna situacija je uvedena u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

Izvor: RTV Novi Pazar, SNews

Foto: SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: