Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Odbili novčana sredstva kako bi prekinuli nepravdu Grada Novog Pazara i favorizovanje režimskih medija

Urednici i direktori šest medija iz Novog Pazara obavijestili su danas Gradsko veće da odbijaju novčana sredstva koja je predložila Komisija za sprovođenje Konkursa za sufinansiranje medijskih projekata, a ovaj gradski organ usvojio, objavio je UNS na svom sajtu.

U pismu, koje su potpisali urednici radija Sto plus, Sandžak televizije, portala A1tv, Free media, Takt media i Glasa islama, navode da su takvu odluku donijeli u znak protesta, rezignirani činjenicom da je nastavljena dugogodišnja praksa neravnomjerne i nepravedne raspodjele sredstava iz gradskog budžeta.

Predlogom komisija, a Odlukom Gradskog veća Novog Pazara i ove godine je više od 80 odsto novca pripalo jednom mediju.

“Iako smo gajili nadu da će se nešto promijeniti, prihvatanje prijedloga Komisije da od opredjeljenih 39 miliona dinara svih građana, 32,25 miliona dodijeli Radio televiziji Novi Pazar, dodatnih 800.000 dinara produkcijama njihovih novinara, a svim ostalim manje od šest miliona dinara, uvjerilo nas je da Gradsko vijeće Novog Pazara ne želi da prekine lošu praksu koja, ne samo da ugrožava medijski pluralizam i raznolikost glasova u javnom prostoru, već i dovodi u pitanje samu svrhu projektnog sufinansiranja“, naveli su oni u pismu.

Kako su istakli, na takav višegodišnji odnos lokalne samouprave prema medijima koji nisu bliski vlasti ukazivali su mnogo puta, obavještavali strukovna udruženja, međunarodne organizacije, a sada su riješili i da na ovaj način dignu glas.

Želja im je da se ovakvo postupanje prekine i da Novi Pazar više ne bude najbolji primjer kako sufinansiranje medijskih projekata ne treba da izgleda.

“Građane obavještavamo da ćemo i bez sredstava iz budžeta Novog Pazara planirane projekte realizovati i nastaviti da javnost profesionalno, pravovremeno i objektivno informišemo, kao što smo to činili i do sada“, navode urednici šest novopazarskih medija.

Njihovi mediji su na ovom konkursu dobili ukupno 3,5 miliona dinara ili pojedinačno: radio Sto plus 400 hiljada dinara, Sandžak televizija 1,3 miliona dinara, A1tv 900 hiljada dinara, Free media 700 hiljada dinara, Takt media 200 hiljada dinara i Glas islama 250 hiljada dinara.

RTV Novi Pazar je rekorder po iznosu novca dobijenog na konkursima lokalnih samouprava u Srbiji, a raspodela novca namenjenog medijskim projektima.

Izvor: UNS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: